Kuivisto frustrerad – "Vill springa gränsen i Kuortane"

FRUSTRERAD. Sara Kuivisto fick inte till det i säsongens första riktiga försök på EM-gränsen på 800 meter. Bild: Tommi Willberg

Det blev en tid bara knappa åtta tiondelar bakom hennes rekord på 800 meter, men Sara Kuivisto är inte nöjd. Efter midsommaren vill hon finnas med på listan på EM-klara namn.

Sara Kuivisto var inte riktigt nöjd efter att hon som tredje dam – bästa finländare – löpt i mål på 800 meter i GP-tävlingarna i Esbo. Det var hennes första försök på tuffa EM-gränsen 2.02,50, men tiden var 2,15 sekunder för långsam.

– Jag är inte så nöjd fast det först var den första tuffa "åttan" jag löpt. Farten borde ha varit högre, det var sabla långsam fart på bakre rakan. Farten sjönk och jag hittade inte ett bra flyt. Det sågades fram och tillbaka, säger Kuivisto besviket.

– Inte är tiden dålig, men jag var ute efter en tid på 2.02-2.03.

Det klassiska problemet – eller kryddan – på 800 meter, vill säga rusningen, ställde till det i Kuivistos första försök på EM-gränsen. Kuivisto var sugen på revansch redan någon minut efter att hon kommit i mål.

– Det krävs mera tävlingar för att komma närmare gränsen. Framför allt bra tävlingar. Jag vill få löpa och inte hänga som en jojo, säger Kuivisto och syftar på det ojämna tempot.

Kuivisto är en flitig tävlare och det blir säkert tuffa kamper mot klockan ännu i sommar. Nästa gång hon tävlar är på midsommardagen i GP-tävlingarna i Kuortane, då på 1 500 meter.

– Jag vill springa gränsen i Kuortane. Det är mitt absoluta mål. På 1 500 meter är farten lite lugnare och det blir inte så mycket tempoväxlingar.

EM-gränsen på Kuivistos favoritsträcka är 4.12,00, hennes rekord 78 hundradelar sämre. Kommande vecka tränar hon lätt med fokus på den längre sträckan och om allt går enligt planen så har Akilles efter midsommaren sin första stortävlingsklara idrottare sedan hemma-VM i Helsingfors 2005.

Blomqvist etta, PB för Ylöstalo

Av övriga östnyländska idrottare noterades Elias Ylöstalo från Sibbo-Vargarna för nytt personligt rekord på 110 meter häck då han stannade tidtagaruret på 15,07. Föreningskompisen Aino Tapio löpte 100 meter i motvind på 12,52.

Akilles Jonni Blomqvist vann B-heatet på 400 meter häck på tiden 53,95, två tiondelar från hans personbästa.