"Krossa inte idrotten" – ny kampanj för att blottlägga orättvisor inom den finländska idrottsvärlden

”Inom fotbollen måste man ännu göra mycket för att utrota rasismen. Jag hoppas och kräver att idrottsorganisationerna axlar sitt ansvar och leder idrotten i en bättre riktning” säger fotbollsspelaren Tim Sparv som ställer sig bakom kampanjen. Bild: SPT

Sexuella trakasserier, begränsande av yttrandefriheten och homofobiska skämt. Det är några av de problem som Förbundet för mänskliga rättigheter vill synliggöra i sin kampanj för den finländska idrotten.

"Inom idrotten förknippas människorättsfrågor ofta med internationella tävlingar. Vi vill nu vända blickarna mot Finland för vi har enormt mycket att jobba med", säger Kaari Mattila, generalsekreteraren för Förbundet för mänskliga rättigheter, i ett pressmeddelande.

I en ny kampanj, Krossa inte idrotten , vill förbundet belysa olika problem som även framkommer i den finländska idrotten. Enligt förbundet har finländska idrottare vittnat om bland annat sexuella trakasserier, begränsande av yttrandefrihet, homofobiska skämt, förminskande av damidrott och funktionshindrades rätt till idrottshobbyer.

"Vi är glada att idrottsfältet i stor omfattning har velat delta för att synliggöra mänskliga rättigheter. Denna kampanj är unik också internationellt sett", säger Mattila.

Bakom förbundets budskap ställer sig ett stort antal grenförbund och frivilligorganisationer. Dessutom stöds kampanjen av kända idrottare som till exempel fotbollsspelarna Tim Sparv och Linda Sällström, trestegshopparen Senni Salminen och basketspelaren Shawn Huff.

"Vi uppmuntrar till och gör aktörerna inom idrotten, fansen och den bredare publiken medvetna om en bättre idrottsvärld där vi alla kan idrotta tryggt och vara oss själva. Idrotten har en gyllene chans att faktiskt bli en budbärare för mänskliga rättigheter", säger Tommy Lindgren, kampanjplanerare vid förbundet.