Kritisk monolog görs på Porvoon Teatteri

KRITISK. Pekka Kari gästspelar på Porvoon Teatteri med monologpjäsen Tuomioni. Bild:

Skådesepelaren Pekka Kari gästar Porvoon Teatteri på lördag med monologpjäsen Tuomioni, min dom, som han själv skrivit.

Monologen Tuomioni är en samhällskritisk översikt av vår tid och meningen är att få publiken att tänka på världens gång ur flera olika synvinklar. Skådespelaren Pekka Kari dyker ner i nutidsmänniskans själslandskap, i hennes konsumtionsiver, i hennes dagliga kamp i ekorrhjulet i den onda cirkeln som marknadsekonomin, och funderar på vad vi som människor söker. Är det historiens sus i form antikens kung Midas som spökar för oss frågar sig Kari i monologen.

Tuomioni är framför allt en berättelse om en människa, en ensam människa som strövar fram på gatorna då vi skriver 2016. Pekka Kari vänder och vrider på begreppet ensamhet, han ifrågasätter den virtuella världen som vi lever i via social medier och via "underhållningshelvetet" som han kallar det.

Pekka Kari gör monologpjäsen på Porvoon Teatteri i Borgå, lördagen den 24 september klockan 18.

Biljetter 15/ 10 euro kan bokas på lippu.fi eller via Porvoon teatteri tfn 040–571 0680.

Monologpjäsen är en tungviktare, en apokalyptisk vision av nutid och har också en åldergräns på 16 år. Men det finns glimtar av hopp: Tuomioni bjuder ett alternativ till konsumtionshysterin och Pekka Karis budskap handlar om att framtiden finns i allas våra hjärtan.

Kari har en bakgrund som metallarbetare och fattade pennan då han blev permitterad från sitt jobb år 2009. Då bestämde han sig för att förverkliga sin dröm om att bli författare. Nu, sju år senare, har han skrivit sex lyrikverk och tre novellsamlingar. Monologpjäsen från 2014 baserar sig på hans noveller.

Tuomioni hade urpremiär på stadsteatern i Lahtis våren 2015 och Pekka Kari har sedan dess turnerat runtom i Finland.

Mer läsning