Kriterierna för intervallvård har skärpts i Borgå

LÅNG KÖ TILL VÅRD. Intresset för intervallvård är litet, säger vårdansvariga i Borgå. Anhöriga till äldre i behov av intervallvård håller inte med. Personen på bilden har inget med personerna i texten att göra. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Karl-Johan Hjelms pappa hör till dem som plötsligt inte längre uppfyller kriterierna för intervallvård.

ÖN:s artikel om äldrevården i Borgå, 29.12., har väckt en del diskussion på de sociala medierna och speciellt tf servicedirektör Lea Laaksos uttalande om att alla Borgåäldre som behöver intervallvård också får intervallvård.

För Karl-Johan Hjelms pappas del stämmer Laaksos uttalande inte.

– Han fick i två år intervallvård vid Apollo i Ebbo. Han bodde hemma i tre veckor och därefter på Apollo i två veckor. Det här fungerade väldigt bra, säger Karl-Johan Hjelm.

– Det fanns alltid plats för honom och har trivdes bra på Apollo. Där kunde han gå längre sträckor med rollatorn i korridorerna och där fick han social stimulans.

Fyller inte kriterierna

– Hemma är det trångt och svårt att röra sig, huset där han bor i en lägenhet har inte hiss så han kan inte komma ut på egen hand. Dessutom känner han sig väldigt ensam.

Hemvårdarna besöker pappan två gånger varje dygn och barnen hälsar på regelbundet.

– Det går aldrig en dag utan att någon av oss är på besök, säger Hjelm. Och hemvårdarna gör ett bra jobb men vi vet ju vilken press de jobbar under.

Så länge Apollo fanns uppfyllde pappan kriterierna för intervallvård.

– När Apollo lades ner fick vi löfte om fortsatt intervallvård, på varierande vårdhem. Men när det kom till kritan och vi gjorde en anhållan fick vi veta att det inte finns någon orsak att bevilja intervallvård, att pappa inte uppfyller kriterierna.

– Pappa har varit hemma hela tiden sedan Apollo lades ner. Han är nu 86 år och blir ju inte i bättre skick med tiden.

Kön är lång

Det värsta är de återkommande avslagen.

– Min syster åker på en längre resa i januari och vi fick löfte om att pappa under den tiden skulle få intervallvård, det har vi ett skriftligt beslut på. Men sedan blev det avslag igen. Man hade tänkt om och nu får han i stället en skötare på hembesök under vissa dagar.

Syskonen Hjelm har också försökt få en permanent vårdplats för sin pappa eftersom han nu bor så obekvämt.

– Svaret är alltid att han inte fyller kriterierna, säger Karl-Johan Hjelm. Kön är lång och det finns alltid de som prioriteras.

– Kriterierna för att få vårdplats är väl att man inte kan röra sig och inte förstår något av världen mer.

Våra gamla

Karl-Johan Hjelm har många bekanta som har fått kämpa för att få vårdplats för sina gamla och sjuka föräldrar.

– Jag har hört om Alzheimerpatienter som har fallit och skadat sig svårt och sedan bara skickats hem från sjukhuset trots att de helt enkelt inte klarar sig ensamma.

– Det är sorgligt att se hur våra gamla behandlas. Speciellt illa är det för dem som inte har släktingar som kan föra deras talan, eller vars barn bor långt borta från Borgå.