Kristina Elos julkalender ska få fart på trenden med bjudkaffe i Lovisa: Köp en extra kaffekopp som välgörenhet

Kristina Elos djurfigurer är igen i farten, nu med uppdraget att få Lovisaborna att öppna sina hjärtan inför jul. Bild: Peik Henrichson

Kristina Elos karaktärer i bilderboken Gänget försöker få Lovisaborna att öppna sina hjärtan inför julen. Välgörenhetstraditionen med suspended coffee, eller bjudkaffe, fick sin början i Neapels arbetarkaféer.

I bjudkaffets ursprungsland Italien har man redan länge talat om caffè sospeso, medan bjudkaffe i den anglosaxiska världen är mer känt under namnet suspended coffee.

I praktiken betyder det att en välbeställd kafébesökare betalar för två koppar kaffe eller två bullar, fastän hon själv nöjer sig med att konsumera bara en. Det betyder att när en fattigare kund senare besöker kaféet är kaffet och bullen redan betalda.

För en tid sedan undrade människor i en lokal Facebookgrupp om fenomenet bjudkaffe över huvud taget existerar i Lovisa. När företagaren Irene Kalk på Favorit Cafe &Teashop på Alexandersgatan såg diskussionstråden tänkte hon genast att det kunde vara kul att satsa på något sådant inför julen.

– Jag tyckte idén passade utmärkt för att stärka julstämningen och den goda viljan, säger Kalk.

Den avgörande impulsen kom ändå från konstnären Kristina Elo som tillsammans med galleristen Mimosa Elo och dramatikern och författaren Anders T. Peedu har planerat en julkalender med en tre sidor lång story skriven av Peedu.

Kristina Elos bekanta djurfigurer förekommer både i julkalenderns bilder och i baksidans berättelse där just bjudkaffe, bjudsaft och bjudbulle spelar en viktig roll. Haren Frantz är alltså tillbaka med sina vänner Draken, Grodan, Räven, Katten och Kråkan, och får nu också sällskap av Fru Blomquist och Herr Ceder. Dessutom har 11 kända julsånger en central roll i berättelsen.

Julkalendern finns till salu i Lovisa Bokhandel, Galleri Emilie och förstås i Favorit Café.

– På fredagen denna vecka har vi tänkt inleda verksamheten med bjudkaffe, säger Irene Kalk. Kristina Elo ska fram till dess framställa och klistra upp annonser om det på caféets fönster. Jag hoppas kunderna märker att det här är på gång.