Krigsleksak på video fick larmet att gå i Sibboskola

SKOLHOT. Polisen undersöker ett skolhot som riktades mot utbildningscentret Keuda i Nickby. Sipoon lukio arbetar i samma byggnad. Bild: Googlemaps

Polisen i östra Nyland har undersökt skolhotet som i torsdags riktades med yrkesinstitutet Keuda i Nickby.

Det var en av skolans elever som publicerade en hotfull video på Snapchat. I videofilmen laddar hen upprepade gånger ett pistolliknande vapen och meddelar samtidigt att det inte lönar sig att komma till skolan i morgon, läs fredagen den 17 november.

Polisen grep den brottsmisstänkte eleven på torsdagskvällen, och i förhören berättade hen att det hela handlade om ett skämt. Det kom också fram att vapnet som användes i videon var ett så kallat airsoftvapen, det vill säga ett vapen som används för krigslekar. Airsoftvapen är vapen drivna med luft, tryckgas eller el som till utseende och storlek liknar ett riktigt vapen.

Den misstänkte eleven, född år 2 000, släpptes på fri fot efter polisförhören medan airsoftvapnet beslagtogs. Polisen ser allvarligt av den här typen på händelser och uppmanar var och en att tänka efter noggrant innan man publicerar material offentligt. Eleven i fråga misstänks för olaga hot och ärendet går nu vidare till åtalsprövning.

Keuda är den största aktören i Mellannyland som ordnat yrkesutbildning för unga och vuxna. Yrkesinstitutet har sammanlagt 11 verksamhetsställen varav en, Sipoon Enter, finns i Nickby. I samma byggnad jobbar även Sipoon lukio.

Polisen i östra Nyland bedömer att det inte längre föreligger något hot mot Nickbyskolan.

* Artikeln ändrades den 20.11 kl. 12.52 med polisens beskrivning av vapnet samt med informationen om att den misstänkte släppts på fri fot.