Kreativ mor och dotter kommer samman på Kaplansgården

MOR OCH DOTTER. Leena Lintukorpi ställer ut målningar och Jenni Tuominen teckningar på Gamla Kaplansgården i Borgå. De förenas av kärlek till naturen och en positiv livsattityd. Bild: Kristoffer Åberg

En stark kärlek till naturen förenar Leena Lintukorpi och Jenni Tuominen, mor och dotter, som just nu ställer ut på Galleri Gamla Kaplansgården. Samexpon, deras första, formas av färgsprakande oljemålningar och teckningar i svartvitt.

Vid första anblicken är Leena Lintukorpis (f. 1951) och Jenni Tuominens (f. 1976) utställning på Kaplansgården en enda stor kontrast. Lintukorpis mustiga målningar glöder av färg medan Tuominens grafiska teckningar är strikt svartvita. En närmare titt visar att skillnaden är en chimär: i sitt skapande förenas de av en stark kärlek till naturen.

I de utställda tavlorna drar konstnärerna upp konturerna dels av ett nära naturförhållande, dels av en tät mor- och dotterrelation.

– Kärleken till naturen är någonting som jag försökt inympa i Jenni ända sedan hon var liten, säger Leena Lintukorpi.

Det har hon lyckats med vilket Jenni Tuominen uppskattar stort. Inte nog med att hon är en passionerad svampplockare, hon har också lätt för att orientera sig i skog och mark.

Lintukorpi är bosatt i Pemar och Tuominen i Borgå. Kontakten är tät även om de inte träffas så ofta rent fysiskt, och bägge intresserar sig för och följer med varandras skapande.

Kärleken till naturen är någonting som jag försökt inympa i Jenni ända sedan hon var liten.

– Växelverkan är viktigt för oss och det händer att vi kommenterar varandras skapande. Beröm eller kritik så litar vi fullständigt på varandra. Vi är inte bara mor och dotter utan också vänner, säger Jenni Tuominen.

Positivt grepp

Den ömsesidiga uppskattningen är inte att ta fel på då vi träffas på Kaplansgården. Mor och dotter är snara till skratt och kommunicerar rakt på sak, utan krusiduller. Gemensamt för mor och dotter är att de älskar färger – det är en kärlek som avspeglar deras öppna och avslappnade attityd till livet. I förlängningen fokuserar de på att skapa konst som får både dem själva och betraktaren på gott humör.

Jenni Tuominen är till exempel känd för sina glada mönster som hon designat för Marimekko, men hennes senaste projekt har en total renons på färger. Tidigare i år utkom hon med boken Unessakävelijä (sömngångaren), en grafiskt stram, svartvit färgläggningsbok och det är teckningar ur den som hon visar på Kaplansgården.

– Det är viktigt för mig att mina teckningar berättar en historia så boken omfattar också en story. Det handlar om en flicka som hittar en dödskalle i trädgården, hon blir förtrollad och börjar gå i sömnen.

Växelverkan är viktigt för oss och det händer att vi kommenterar varandras skapande

Mönstertänket finns även med i de skickligt utförda teckningarna som drar mot det gotiska hållet med ett stråk av romantik. Här finns vildvuxna trädgårdar, sirliga droskor, dimmiga hedar, stormdränkta hav och kusliga herrgårdar, samtliga tecknade i värld som gränsar till drömmens. 1800-talsornamentiken har en självskriven plats på boksidorna.

– Jag är väldigt förtjust i den tidens mönstrade tapeter och har tyckt om att fokusera på detaljerna, koncentrera mig på att teckna dem avskalat i svartvitt. Däremellan gillar jag att dra på med färger på stora ytor.

Svartvitt och färg

Där Jenni Tuominen den senaste tiden hållit till i svartvita landskap har Leena Lintukorpi trivts i färggladare omgivningar. På senare tid har hon fotograferat mycket i naturen, och speciellt fåglarna och den underliggande symbolik som kan läsas in i de vingprydda fäna har fångat hennes intresse.

Särskilt fascinerad är hon av tranor, i känslorna som rörs upp då de flyger i väg om hösten och glädjen då de återvänder om våren.

– Kanske det har något att göra med att bli gammal, att det är en markör för livet då tranorna kommer på våren.

Mor och dotter ställer ut målningar och teckningar på Galleri Gamla Kaplansgården i Borgå.

Utställningen pågår till och med den 8 maj.

Leena Lintukorpi har alltid en klar idé då hon börjar måla en tavla, men det händer att motiven skiftar form på vägen. En säll stämning med sorgmodig klang har hon till exempel lockat fram i det böljande landskapet i målningen Till mor. Så har tavlan också kommit till i lager: stigen som ledde mot horisonten och världsalltet bortom målade hon direkt efter att hennes mamma gick bort, senare då sorgen släppte, kunde hon täcka vägen med färgsprakande blommor.

Tanken på att ställa ut tillsammans har legat och grott en längre tid, och när möjligheten att ställa ut i Kaplansgården materialiserades nappade Leena Lintukorpi och Jenni Tuominen direkt. I själva verket har de funnit planering och exekution så roligt att de ser fram emot flera gemensamma konstmönstringar i framtiden.

Mer läsning