Kranvattnet i Mörskom kontaminerat – koka allt dricksvatten

KOKA FÖRST. Avföringsbakterier har påträffats i vattnet i Mörskom. Kommunen uppmanar invånarna att koka dricksvattnet. Bild: Kristoffer Åberg

Avföringsbakterier har påträffats i kranvattnet i Mörskom. Allt vatten som används för matlagning eller som dricksvatten bör kokas före användning uppger kommunen.

Problemen gäller Mörskom kommuns vattendistributionsområde med undantag för Kankböle. Orsaken till kokuppmaningen bottnar i ett kontrollprov som vattenverket gjort, och där det påträffats avföringsbakterier. Nu uppmanas Mörskomborna att koka allt vatten som används till matlagning eller som dricksvatten i ungefär fem minuter.

Färska grönsaker och frukt får inte sköljas med kranvatten som inte har kokats, däremot kan kärl som har diskats med vattnet användas efter att de har torkat. Enligt vattenverket kan man också använda vattnet till bad och tvätt, men efter att man har tvättat händerna rekommenderas det att man använder av desinficerande medel.

Miljöhälsocentralen uppger att man åtminstone tillsvidare inte har fått kännedom om någons om blivit sjuk av vattnet.

Vattenverket och myndigheterna tar mera vattenprover den 3 april, och resultaten blir färdiga den 4 april. Mörskom kommun informerar följande gång om vattensituationen senast torsdag 4 april klockan 15.