Kränkning av luftrummet utanför Borgå

ÖVERVAKNING. Inhemska jaktplan av typen F/A-18 fotograferade ryska flygplan utanför Finland tidigare i veckan. Här en Tupolev Tu-160 och en Suhoi Su-35. Bild: Flygvapnet

Försvarsministeriet uppger att ett ryskt flygplan rörde sig i finskt luftrum på onsdagen.

Händelsen beskrivs som en misstänkt kränkning av luftrummet. Incidenten ägde rum över Finska viken utanför Borgå på onsdagsmorgonen, den 17 juli. Kristian Vakkuri, sakkunnig på Försvarsministeriet, säger till ÖN att det ryska flygplanet rörde sig västerut, och att det var i finlands luftrum i 2 minuter. Han kan inte säga exakt var utanför Borgå.

– Flygplanet tog sig en kilometer in i luftrummet. Jag kan inte säga vilken typ av flygplan det var, säger Vakkuri.

Tidigare har den smala korridoren som utgör internationellt luftrum över Finska viken pekats ut som en vanlig orsak till kränkningar av den här typen.

– Jag vill inte spekulera om orsakerna i det här fallet, men det har varit en hel del flygtrafik över Finska viken annars också. Saken klarnar så småningom.

Tidigare i veckan identifierade finländska Hornet-jaktplan ryska flygplan utanför Finland. Då talade Flygvapnet om tre olika flygplanstyper, Tu-160, A-50 och Su-35, men man ville inte avslöja hur många flygplan det handlade om. Då sade Flygvapnets informatör till STT att man av naturliga skäl är intresserade av hurudan utrustning som rör sig i närheten av vårt luftrum, även om det den gången inte handlade om en kränkning av luftrummet.

Vakkuri vill inte heller säga om flygvapnet också den här gången tog sig till platsen eller inte.

– Vi kommenterar inte den operativa verksamheten.

Gränsbevakningen reder ut händelsen. Man räknar med att det ska ta ungefär en vecka.

Mer läsning