Kotkaevenemang ger koll på koppar och glas

VALENCIA. Det handlar om inhemskt glas och porslin i Kotka den 9 mars. Ulla Procopés/Gunvor Olin-Grönqvists spanskinspirerade servis är eftertraktad bland samlare. Bild:

Hur bra känner du till Arabias porslin och glasbruket Karhulas genomskinliga pjäser?

På Maritimcentret Vellamo i Kotka ordnas det ett publiktillfälle den 9 mars där fokus ligger just här: på inhemskt porslin och bruksglas. Bland annat har dagen med sig föreläsningar på temat, man kan få föremål identifierade och värderade och det finns också kärl till salu.

Programmet kör i gång klockan 10 då det i timmarna tre handlar om försäljning av glas- och keramikföremål. Klockan 11–12 berättar Virve och Heikki Mattila om hur det är att samla på Arabias mjölkkannor och med start klockan 13 handlar det om de stora finländska glasbruken i Karhula utanför Kotka och i Riihimäki. Kaisa Koivisto berättar om glasbrukens "kapprustning" då det begav sig.

Amanuens Susanna Thiel från Designmuseet är å sin sida Arabiakännare med fokus på brytningspunkterna i företagets design. Med start klockan 14 berättar hon om formgivning och dekorativ konstdesign vid Arabia.

För många besökare är säkert dagens sista två timmar höjdpunkten. Då är det experterna från Hagelstam & Co som står på tur och värderar glas- och keramikföremål. Evenemanget som helhet hänger ihop med utställningen Lasia kaikille, glas för alla, som handlar om Karhulas glasproduktion. Pågår gör dessutom en utställning med Arabia-kannor som går under namnet Arjen nostalgiaa, vardagsnostalgi.

Det är fritt inträde till evenemanget på Maritimcentret Vellamo, onsdagen den 9 mars klockan 10–17. Inträdet till de övriga utställningarna är 10/6 euro, gratis för personer under 18 år.

Observera att det gäller att i förväg boka ett försäljningsstånd ifall man vill sälja glas- eller keramikföremål. Bokningar kan göras via Hanna Arponen, hanna.arponen@merikeskusvellamo.fi, tfn 040–670 3625.