Kotka Art sprider samtidskonst på stan

SKULPTUR. Ninni Luhtasaaris fontän Näin siinä lauletaan är ett av konstverken som visas i samband med sommarens Kotka Art. Bild:

Konstevenemanget Kotka Art ordnas i sommar i Kotka för andra gången. Temat för årets utställning är natur.

Kotka Art breder ut sig i den gamla arbetardelen av staden och som knutpunkter fungerar Yhteisötalo Messi och Galleria Uusikuva. Utställningshelheten formas dessutom som en vandringsrutt mellan de två platserna där konsten dyker upp i allt från källarlokaler till gamla trähus och även sprider sig på gatorna.

Kotka Art består av tolv olika konstnärers verk och bildar ett tvärsnitt av det nutida konstfältet i Kotka. Temat för konstevenemanget är natur och konstnärerna närmar sig temat genom att fundera på naturens påverkan på människa, miljö och ekologi, samt på relationen mellan människa och natur.

En av konstnärerna är Carlotta Moore, Chrzu Lindströms drag queen-alter ego, som tillsammans med fotografen Jirina Alanko skapat en serie fotografier där Carlotta poserar erotiskt i den finska naturen.

– I utställningen får vi se verk som ifrågasätter den finska naturens konventioner men som också lyfter upp hur härlig naturen är, säger utställningens kurator Aiju Salminen i ett pressmeddelande.

Kotka Art ordnas den 12 juni–12 augusti och ett gratisevenemang. Målet är att konstsatsningen ska bli årligen återkommande.