Kossan talar finlandssvenska, och andra betraktelser

KOMEDI OCH SPRÅK. Fredrik Lindström uppträder i Borgå den 13 mars. Bild: Kitty Lingmerth

Snart ställer sig Fredrik Lindström på scenen i Borgå. Komikern och språkvetaren tar sig an allt från dialekter till mentalitet.

Den senaste tiden har Fredrik Lindström, känd från allt från På Spåret till ståuppkomikens värld, uppträtt i Sverige med uppsättningen Samkväm – en sorts halvimproviserad sillsallad som blandar allt från ståuppkomik till högläsning.

Den 12 mars ställer han sig på scenen i Borgå och tar delar av innehållet med sig.

En blandning

Samkväm har gått bra hem hos såväl publiken som kritiker, men när det nu är dags att uppträda i Finland blir det med ett lite annorlunda koncept. Men bara lite, visar det sig när Östnyland får en pratstund med Lindström inför uppträdandet i Borgå.

– Det är ungefär samma sak, med standup, höglösning, lite reflektioner, lite föredrag, lite blandning. Det är mycket sånt som jag är intresserad av just nu, säger Lindström via telefon från Sverige.

Skillnaden ligger närmast i att Lindström uppträtt väldigt många gånger i Sverige och där byggt upp innehållet ganska slumpmässigt.

– I Finland blir det lite mer ett urval av grejer.

Här går showen också under namnet En afton med Fredrik Lindström. Lindströms tanke är att lyfta fram frågor som intresserat honom den senaste tiden – något som just nu är svenska dialekter.

– Jag har funderat mycket på saken på sistone. Inom en överskådlig framtid ger vi ut en ljudbok där man får höra olika svenska dialekter.

Östnyländsk dialekt

I 100 svenska dialekter, som boken heter, ingår glädjande nog också flera finlandssvenska dialekter. Åtta eller nio av de hundra är finlandssvenska från Österbotten, Åboland, Åland och Nyland och Helsingfors. Lindström har svårt att peka ut någon favorit, även om han nämner Närpesdialekten som fascinerande.

– De ganska svåra österbottniska dialekterna är intressanta. Jag var själv där och intervjuade folk. Speciellt på landsbygden är språket lite ålderdomligare.

Också östra Nyland är intressant ur den synvinkeln. Här har Lindström inte själv gjort några intervjuer (en kontakt i Finland gjorde dem), men han beskriver dem som "väldigt häftiga".

– Det är en spännande och ny bekantskap för mig. I östra Nyland hör man mycket sånt som länge varit borta ur centrala Sverige.

Han nämner också det intressanta med att dialekter ger en sinnesbild av talaren. En nylänning får en viss bild när den hör en närpesbo, och tvärtom. Sedan uppfattar rikssvenskar, särskilt Stockholmare, finlandssvenskar som allvarliga och trovärdiga och djupsinnigt kulturella.

– Under min vecka i Finland ska jag ta reda på lite mera om finlandssvenskarnas inbördes hållning till varandra. Jag utgår ifrån att man upplever Helsingforsborna som stöddiga, att Helsingforsdialekten implicit låter överlägsen. Generellt sett, världen över, uppfattas alltid huvudstadens dialekt på det viset.

Vad säger kossan?

För att återgå till showen i Borgå nämner Lindström att han kommer att röra sig mycket kring språk och mentalitet – men till en del också kring skillnaderna mellan barn och vuxna och när man egentligen blir vuxen. Också människans läte och hur vi skulle låta om vi inte hade uppfunnit språk är ett tema – i praktiken en teoretisk motsvarighet till hundarnas skall, katternas jamande och kossornas muande.

– I Sverige skämtar man lite om att hundarna säger voff, katterna säger mjau och att kossorna inte säger muu, utan moo på finlandssvenska.

Att det blev muu i språket, inte moo, har sedan sina språkhistoriska orsaker, något som säkerligen blir ett av de teman man får höra när Lindström ställer sig på scenen. Han har också en intensiv vecka att se framemot på sin resa i ankdammen.

– Ja, ett av mina teman är också relationen mellan sverigesvenskar och finlandssvenskar och hur okunniga man är i Sverige angående finlandssvenskarnas situation.

En afton med Fredrik Lindström

Kulturhuset Grand i Borgå den 12 mars kl 20.

Turnén börjar i Mariehamn den 8 mars och slutar i Helsingfors den 13 mars.

Lindström också aktuell med en bok om dialekter som släpps snart.

Också finalen av På Spåret, där Lindström är programledare, ägde rum på fredagen.