Körskolan är Runebergskörens nya giv

BASKISK SERENAD. Runebergskören stämde upp i en del av Jaakko Mäntyjärvis svit under övningen i måndags. En varierande repertoar håller koristerna alerta och faller både yngre och äldre sångare i smaken. Bild: Petra Lind

Runebergskören BSB inleder höstterminen med en nysatsning. Med körskolan som ordnas sju gånger hoppas man kunna locka nya sångare med i körens verksamhet.

Regionens största svenskspråkiga manskör, Runebergskören, har ett femtiotal aktiva medlemmar som varje vecka samlas till körövning på Kulturhuset Grand. Det är en inte oäven mängd sångare, men man skulle gärna se att flera sångglada män – både yngre och äldre – skulle sälla sig till kören.

– Det är aldrig lätt att nå ut till nya sångare och få med dem i verksamheten. I år bestämde vi oss för att sköta rekryteringen på ett annorlunda sätt, säger Thomas Stendahl, ordförande för Runebergskören sedan februari i år.

Den så kallade körskolan inleds på måndag, en timme före körens egentliga övning. Det betyder att de som deltar i lugn och ro kan komma in i vad det innebär att sjunga i kör – de kan mjuklanda utan stress i stället för att kastas rakt in i en vanlig övning.

– Förstås är körskolans deltagare välkomna med på våra vanliga övningar också, säger Stendahl.

Det är aldrig lätt att nå ut till nya sångare och få med dem i verksamheten.

Klangjobb

Körskolan ordnas under sju måndagar och de körintresserade sångarna får bekanta sig med basala frågor som till exempel röstanvändning samt uppvärmning och klangjobb.

– Vi går igenom lite noteringsgrunder och öppnar den sidan av körsången. Det blir också lite övningar i att sjunga flerstämmigt och tips om hur man plockar fram sin egen röst i helheten, säger Runebergskörens dirigent Teppo Salakka.

Många av koristerna i Runebergskören har sjungit med i flera tiotals år, men visst har det grånande gardet också fått sällskap av nya vokala förmågor genom åren.

Felix Smeds började sjunga i Runebergskören för tre år sedan. Under studietiden vid Åbo Akademi sjöng han i Brahe Djäknar och när han flyttade tillbaka till Borgå ville han fortsätta sjunga i kör. Runebergskören var ett naturligt val, och dessutom tyckte han att körens USA-projekt kändes intressant.

Vi går igenom lite noteringsgrunder och öppnar den sidan av körsången.

Fina körminnen

Förra hösten var kören på en två veckor lång turné genom de gamla finskbygderna i USA, och gav konserter på flera olika orter mellan Minneapolis och Chicago.

– Det var kul att se att kören är aktiv, och för mig fungerade USA-resan som en morot. Resan knöt verkligen ihop gänget och den är mitt hittills bästa körminne, säger Smeds som sjunger andra tenor.

Felix Smeds uppskattar att Runebergskören har sångare i olika åldrar och tycker det är fint att se hur alla i grund och botten är ganska lika. Kärleken till sången och musiken delar man förstås, och den ligger också som bas för det andra stora plusset med körsång – gemenskapen.

– Det är roligt att sjunga tillsammans och dessutom är Runebergskören en bra kör, säger han.

Det är roligt att sjunga tillsammans och dessutom är Runebergskören en bra kör.

Ung förmåga

En nykomling i sällskapet är snart 17-åriga Oscar Björkell som sjunger första tenor.

– Jovisst drar jag lite ner på medelåldern i kören. Det är ett härligt gäng, skrattar han.

Björkell var med på några körövningar i maj och fick blodad tand. Sedan höstterminen körde i gång för någon vecka sedan har han varit med på alla övningar.

– Det har varit riktigt roligt att sjunga med i kören. Jag tycker om alla genrer och om att testa på nya saker, så varför inte på manskörsång också, säger han.

– Kom med, det är jätteroligt! hälsar Oscar Björkell till alla killar och män som eventuellt funderar på att börja sjunga i kör.

ÖVNING. Dirigent Teppo Salakka tror att Runebergskörens nya giv, körskolan som inleds på måndag, ska hjälpa till att locka nya sångare med i verksamheten. Bild: Petra Lind

Varierad repertoar

Runebergskören är känd för sin klassiska manskörsrepertoar men för att hålla det hela intressant har man också tagit in modernare musik i helheten; material som faller både äldre och yngre sångare i smaken. Förutom nyskrivna stycken såsom Höststämning som är en del av en svit skriven av körens egen dirigent, sjunger kören numera också poppigare låtar, till exempel har Stings Fields of gold funnits med på programmet.

I höst är Runebergskören även aktuell med albumet Vid en källa som spelades in i våras. På skivan varvas traditionella manskörssånger med eget material och en del sånger från USA-repertoaren.

– Jag lyssnade på några inspelningar från USA-resan och blev till och med överraskad över hur bra vi lät! Det kändes rätt att ta med några av de låtarna, som vi filat riktigt mycket på, på skivan, säger dirigenten Teppo Salakka.

Kom med, det är jätteroligt!

Skivsläpp blir det om en dryg månad, närmare bestämt den 24 september med en skivsläppskonsert i Kulturhuset Grands aula som samtidigt fungerar som en öppen övning för kören. Vill någon börja sin körhobby där och då så är det fritt fram.

I februari står körens följande resa inför dörren. Då åker koristerna till Lettland och deltar i firandet av landets 100-årsjubileum. Runebergskören själv är fem år yngre och firar 95 verksamma år.

Runebergskörens körskola inleds den 3 september klockan 17.30 i kabinettet på Kulturhuset Grands andra våning.