Körkortet får nytt utseende

Transport- och kommunikationsverket Traficom har förnyat körkortets design. Bild: Traficom

Det finska körkortets design förnyas och lanseras den första april.

Enligt Transport- och kommunikationsverket Traficom kommer kortets storlek och huvudfärgen att förbli desamma som tidigare. Förnyelsen har inte heller någon inverkan på de nuvarande körkortens giltighetstider.

– Vi förnyar körkortets design med jämna mellanrum. Användningen av körkortet kommer inte att ändra och det kan fortfarande användas som legitimation till exempel i vallokalen då man röstar, berättar utvecklingschef Pekka Hiltunen på Traficom i ett pressmeddelande.

Enligt Traficoms uppgifter beviljas cirka 330 000 nya körkort varje år i Finland. Det finns för närvarande 3,7 miljoner giltiga körkort i Finland.

– Ett finskt körkort är kompatibelt med andra EU-länders kort och EU:s körkortsbestämmelser. Det går att använda det nya körkortet utomlands på samma sätt som det nuvarande körkortet, tillägger Hiltunen.

Förnyelser av den grafiska utformningen för till exempel taxichaufförernas tillstånd och olika handlingar som används i sjöfarten, tågtrafiken och luftfarten är också att vänta.

Alla gamla körkort är fortsatt i kraft och måste förnyas först när giltighetstiden för varje enskilt körkort löper ut.

Mer läsning