Körkort avslöjade stort knarkfynd i Lovisa

VAPEN. Förundersökningen ledde polisen till bland annat ammunition för ett vapen i en av de misstänkta männens bostad. Bild: Polisen

Enheten för organiserad brottslighet har rett ut ett fall som involverar stora mängder tunga droger. Polisen hittade knarket i en bil.

Det var i december 2017 som en bil med två personer i väckte polisens uppmärksamhet i Lovisa: polismännen vaknade till när de stannade fordonet och föraren visade ett körkort som tillhörde någon annan.

Misstankarna var rätt riktade: man hittade ungefär två kilo amfetamin i bilen – plus att det senare visade sig att amfetaminet var tre gånger starkare än annat polisen beslagtagit under 2017.

Sedan dess har enheten för organiserad brottslighet inom Östra Nylands polisinrättning undersökt fallet.

I förundersökningen visade det sig att männen, födda 1978 och 1990, hade plockat med sig amfetaminet från en parkerad bil i Kouvola, och att den bilen hade skaffats enbart för att förvara narkotika.

Kriminalkommissarie Rauno Jämsä säger att det bara var slumpen som gjorde att man hittade knarket.

– Det fanns ingen speciell orsak till att man stannade bilen. Det fanns inte mycket trafik, och patrullen bestämde sig för att göra en rutingranskning.

De två misstänkta gärningsmännen, en est och en finländare, var på väg mot Helsingfors när polisen stannade dem. Polisen misstänker att de hade fört en stor last amfetamin till en okänd person i Fredrikshamn före det, men man har inte kunnat peka ut vem personen är. Däremot räknar man med att den ursprungliga mängden amfetamin låg på fyra kilo.

– Vi kom till den slutsatsen via förhören som lät antyda att det fanns mera än vi hittade.

Senare hittade man ammunition och en liten mängd cannabis i finländarens bostad.

Jämsä säger att man inte hittat andra personer som skulle var involverade. Man har inte heller kunnat räkna ut hur narkotikan kom in i landet.

– Vi satte mycket resurser på att reda ut den saken, men fick inte reda på något.

Jämsä tillägger att männen förblir häktade i väntan på rättegången.

Fallet överfördes åklagaren för åtalsprövning den 1 februari. Åtal ska väckas före den 13 februari.

Mer läsning