Korister från Cawiar glimmar i kapp med stjärnorna på teve

Nina Sjöstedt (t.v.), Mia Suominen och Camilla Wiksten-Rönnbacka från Borgåkören Cawiar är tre av totalt hundra domare i Nelonens nya musikprogram All together now. Första avsnittet sänds på lördag. Bild: Kristoffer Åberg

Tevesoffan kallar på lördag för medlemmarna i rockkören Cawiar. Då sänds det första avsnittet av Nelonens nya musikprogram All together now Suomi där en grupp Borgåkorister sitter med i domarpanelen.

– Det ska bli spännande att se showen, säger Nina Sjöstedt som finns med bland de elva Cawiar-sångarna som tillbringade en intensiv februarivecka i tevekanalens studio i Helsingfors.

I den nya musikshowen "All together now" (alla tillsammans) är det en domarpanel på hundra sångare som sitter med avgörandet i sin hand. Mera och mindre professionella sångare har 30 sekunder på sig att övertyga domarna som sitter i separata bås på nedsläckt läktare.

Genom att trycka på en knapp i båset, stiga upp och sjunga med den tävlande sångaren signalerar de enskilda domarna att de gillar vad de ser och hör.

– Mikrofonen slås på och lampan i båset tänds när man trycker på knappen, säger Sjöstedt.

I All togehter now ska de sjungande deltagarna vinna över så många domare som möjligt ur panelen på hundra sångare. Genom att stiga upp och sjunga med signalerar domarna att de gillar vad de hör och ser. Bild: Jaakko Kahilaniemi

Karisman viktig

Chansen att komma vidare i tävlingen växer i takt med att fler och fler domare stiger upp och sjunger med.

– Rösten är förstås viktig, men vissa av deltagarna hade en enorm scenkarisma som gjorde att man helt enkelt var tvungen att trycka på knappen, säger Nina Sjöstedt och fortsätter:

– Jag tycker inte alls om finsk schlager men var helt enkelt stiga upp och sjunga med en av deltagarna som var helt otroligt bra. En annan sjöng igen en av mina rockfavoriter, men tolkningen lämnade mig helt kall.

Den hundrahövdade domarpanelen (följdriktigt kallad "Satanen") leds av Laura Voutilainen och med i raden av sångare hittas också ett antal professionella solister, rappare, kompositörer, operasångare, schlagerstjärnor och producenter. Medverkar gör bland annat i Borgå bosatta sångaren Laura Närhi, Pete Parkkonen, Mira Luoti, Irina och Elias Kaskinen.

Rösten är förstås viktig, men vissa av deltagarna hade en enorm scenkarisma som gjorde att man helt enkelt var tvungen att trycka på knappen.

Hur kommer det sig att ni kom med i programmet?

– Vi blev kontaktade av tevekanalen och uppmanades att lämna in en ansökan. Någon hade sett oss på Kuorojen kierros (ungefär körrundan red.anm.) i Helsingfors och gillade vad de såg, säger Nina Sjöstedt.

Glitter och glamour

Cawiaristerna tog chansen direkt, skickade in videor med ljudprov och bilder och fick en sits i domarpanelen. Hela kören hade inte möjlighet att delta, men nog en tredjedel; en grupp på tio korister plus en reserv förband sig till att delta i alla inspelningsdagar.

Saldot blev sju långa dagar i tevestudion vilket motsvarar nio färdiga avsnitt. Fokus låg förstås på "kändisarna" men eftersom också domarpanelen har en framträdande roll i showen så gällde det för Borgåsångarna att satsa på en glittrande glamorös stil med extra allt.

Glitter och glamour, gärna extra mycket av den varan, är helrätt i ett showprogram på teve. Fr.v. Camilla Wiksten-Rönnbacka, Katarina Bäcklund och Nina Sjöstedt i full mundering. Bild: Privat

– Aldrig tidigare har vi kört med så mycket smink och paljetter, skrattar Nina Sjöstedt.

Borgåsångarna fick rådet att överdriva och efter den första inspelningsdagen gav de sig ut på shoppingrunda för att kunna maxa grannlåten; programmets showanda helt enkelt krävde det.

– Vi ville förstås se lika riviga ut som resten av domarpanelisterna, säger Mia Suominen. Det kändes superroligt att dra på sig paljettklänningen hemma på morgonen, sminka sig till tänderna och hoppa i bilen. Vi samåkte till studion och fiilisen var på topp, vi sjöng upp och tränade på våra stämmor eftersom hundrakören uppträdde med ett stycke i varje avsnitt.

Intensiva inspelningar

Inspelningarna var intensiva, intressanta och spännande och för koristerna från Cawiar var det intressant att få en inblick bakom kulisserna i en stor teveproduktion; hur mycket dötid det är mellan tagningarna och hur mycket folk det krävs för att få allting att rulla på som planerat.

Aldrig tidigare har vi kört med så mycket smink och paljetter.

Direkt bländade blev de av programledaren, riksdagsledamoten Jaana Pelkonen, som utan problem memorerade replikerna och levererade dem precist, för det mesta i en enda tagning.

Imponerade var Cawiar-sångarna också av tävlingsdeltagarna.

– Det fanns rutinerade solister men också sådana som kanske bara sjungit karaoke förut. Oberoende är det riktigt tufft att ställas inför en domarpanel med hundra medlemmar. Vi fick dela både glädje och besvikelser, det var en riktig känslornas bergochdalbana, säger Nina Sjöstedt.

Cawiarkoristerna fr.v. Mia Suominen, Camilla Wiksten-Rönnbacka, Linda Carlström, Patricia Hirn, Alexandra Behm, Katarina Bäcklund, Maria Fagerholm, Susanna Lindell, Dan Rönnbacka och Nina Sjöstedt var i högform under teveinspelningarna. Bild: Jaakko Kahilaniemi

Vad fick ni ut av er medverkan, som kör?

– Det var en sammansvetsande upplevelse för oss som var med, men förstås kommer programmet också att ge Cawiar publicitet. Vem vet om vi den här vägen kan få chansen att vara med på något annat nytt och roligt, säger körens dirigent Camilla Wiksten-Rönnbacka och tillägger att kören dessutom fick ersättning för att vara med i programmet.

Det första avsnittet av All together now Suomi sänds på Nelonen den 24 oktober och cawiaristerna – både de som var med och resten av kören – ser fram emot får uppleva stämningarna från de bekymmerslösa, coronaovetande inspelningarna i februari.

Den tolv meter höga läktaren där "hundrakören" höll till svajade betänkligt de gånger då domarna gillade vad de såg och hörde och sjöng och dansade med. Fr.v. Mia Suominen, Den Rönnbacka, Nina Sjöstedt, Linda Carlström, Susanna Lindell och Alexandra Behm, Bild: Privat

Nya coronarutiner

I det här skedet av pandemin ser körsången annorlunda ut och till exempel övar Cawiar en gång i veckan, men inte alla tillsammans utan på två olika ställen och stämvis.

– Vi sjunger en stämma åt gången, alla med munskydd på och med säkerhetsavstånd till varandra. När en grupp sjungit färdigt vädrar jag, desinficerar allting och efter en kvart är det nästas stämmas tur, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Kören övar in en ny repertoar men några konserter har man inte inplanerade. Förhoppningen är att kunna delta i den finlandssvenska sångfesten i 2021.

I All together now Suomi medverkar också Alexandra Behm, Katarina Bäcklund, Linda Carlström, Maria Fagerholm, Patricia Hirn, Susanna Lindell och Dan Rönnbacka samt inhopparen Charlotta Grönqvist från Cawiar-kören.

Programvinnaren kammar hem 20 000 euro.