Kören som kör på i Cawiar-anda

FARTFYLLT GÄNG. – Vi är öppna för att göra all slags musik, men det är uppenbart att både publiken och körmedlemmarna gillar både rock och schlager, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka, dirigent för Borgåkören Cawiar. Bild: Kristoffer Åberg

Den blandade kören Cawiar är känd för sin popiga och rockiga repertoar. I år firar kören tio år av musicerande i "Cawiar-anda" som körledaren Camilla Wiksten-Rönnbacka beskriver det.

– RR-PP-TT-KK, RR-PP-TT-KK, SSSSSSS, SCHSCHSCH.

Ivern är påtaglig då medlemmarna i den blandade kören Cawiar värmer upp stämbanden och tricksar med tungorna för att få i gång sångmaskineriet inför veckans övning. Cirka tjugo kvinnor och fyra män – plus 10 månader gamla rockbabyn Atte Nordman – har den här onsdagskvällen infunnit sig i Borgå Folkakademis Fredrikasal för att skapa skönsång tillsammans.

– Nånånånånånånånånååå, sjunger koristerna på uppmaning av körens dirigent och grundare, Camilla Wiksten-Rönnbacka.

– Nu sätter ni lite mera volym på tonen, sedan skruvar ni ner volymen och sätter på lite luft, instruerar hon.

"Cawiaristerna" har koll på de inledande drillarna och grupperar sig stämvis samtidigt som Dan Rönnbacka på akustisk basgitarr och Sebastian Nordman på gitarr tar ut de inledande ackorden i Creedence Clearwater Revivals sydstatsrockiga låt Green River. Det svänger bra, men så är rock'n roll numera något av Cawiars specialområde.

Rockig kurs

Så var det inte för tio år sedan då Camilla Wiksten-Rönnbacka tog initiativet till kören som grundades i kursform i Borgå medborgarinstituts regi.

– I början körde vi med en bred repertoar för de cirka femton sångarna som nappat på kursen, men småningom uppstod en dragning mot popigare och rockigare musik.

En typisk Cawiar-låt har bra melodi, bra rytm och attityd – attityden är det viktigaste.

Det minns också Camilla Eklund som tillsammans med bland annat Maggie Gustafson varit med i kören från första terminen.

– Det fanns ingen svenskspråkig blandad kör för unga vuxna i Borgåtrakten och vi jublade då MI-katalogen landade i brevlådan, säger Eklund.

Rockmusiken slog igenom på allvar i samband med ett rockprojekt, och eftersom alla i kören tyckte det var så roligt att sjunga rock'n roll så har musikstilen kommit att bli något av ett varumärke för Cawiar. Men det är inte bara rock som gäller utan kören tar sig an allt från jazz och gospel till poplåtar.

Sångutmaning

För några år sedan ställde man också schlagern i fokus.

– Jag älskar schlager, utbrister Camilla Eklund. Men det är jätteroligt att få göra olika slags musik, också sådan som går utanför ens egen bekvämlighetszon. Det är uppfriskande att utmana sig själv och lära sig nytt.

"Det är inte bara yeahyeah" att sjunga i kör, poängterar Camilla Wiksten-Rönnbacka. Målet är ju att låta så bra som möjligt ihop och hon ser gärna att körmedlemmarna sätter upp mål och vill gå framåt som sångare.

– Det roliga är att koristerna är kunskapstörstiga och jag försöker ge större utmaningar till dem som vill. Till exempel ordnar vi kördagar där vi kan fokusera på rytm eller på sångteknik. Ibland leder jag verkstäderna men det händer också att vi bjuder in utomstående sångpedagoger.

Fin gemenskap

För Wiksten-Rönnbacka är det viktigt att övningarna erbjuder en väl förtjänt andningspaus från vardagsstressen. Självskrivet sedan starten har varit att kören står för en gemenskap där man både vågar och får vara sig själv. Det syns kanske inte utåt men inom kören jobbas det benhårt för att stämningen – Cawiar-andan som man kallar det – ska vara god.

– Det är en form av filosofi som går ut på att om vi trivs tillsammans så sjunger vi också bättre ihop. Det får också publiken njuta av.

Kamu Stråhlmann och Mika Häyry heter körens nyförvärv och de har sjungit med i Cawiar i ett par månaders tid. Häyry är speciellt glad över den goda körgemenskapen där alla uppmuntrar varandra.

Jag har alltid tyckt om att sjunga och inte är jag blyg för att uppträda heller.

– Jag har länge funderat på att börja sjunga i kör och tänkte först på Runebergskören eftersom jag har en kompis som sjunger där. Men sedan rekommenderade en bekant Cawiar och den här stilen passar nog mig bättre. Många av låtarna är sådana som jag känner till från förr och de bekanta melodierna gör det lättare att lära sig alla orden, säger Häyry.

Sångarkö

Camilla Wiksten-Rönnbacka och har det så till vida lyxigt ställt att det står goda sångare på kö som bara väntar på att få en plats i körens led. Just nu har kören cirka trettio aktiva medlemmar och för att det inte ska bli obalans i stämmorna måste antalet hållas någorlunda konstant.

– Ett problem som vi delar med andra körer är att det är brist på sjungande karlar. Just nu har vi sju män som sjunger med i kören och det är helt okej mot tio kvinnor i varje stämma.

Cawiar samarbetar även gärna med andra körer och bland annat Vasa körfestival brukar årligen vara en av de stående programpunkterna.

– Det stärker gemenskapen att åka till exempel på körfestival, och det är viktigt att se och höra andra körer uppträda. Det är bra för den egna utvecklingen. Förutom att det stärker vi-andan så skapar det också nya kontakter.

Jubelshow

Publiken i Vasa brukar också få njuta av minikonserter som Cawiar ger runtom i staden. Under tidigare år har kören bland annat uppträtt i stadshuset, på pubar, på kaféer och i Vasaläns fängelse.

Ett säkert datum för en stor show är däremot den 23 april då Cawiar rustar till tioårsjubileumskonsert på Kulturhuset Grand i Borgå. Då formas repertoaren av en avdelning med schlagerlåtar och en avdelning med rock'n roll och pop. Just nu håller kören bland annat på att friska upp Loreens vinnarlåt Euphoria, Green Days 21 guns och Queen-klassikern Bohemian Rhapsody i minnet.

Dessutom nöter man också in några nya stycken, såsom Bonnie Tylers Holding out for a hero.

– Låtlistan lever hela tiden. Materialet ska passa kören, och körmedlemmarna ska trivas med låturvalet. Vi provar oss fram och känner efter vad som är roligt att sjunga. Så småningom brukar det ge sig, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Körsektionen

Östnylands projekt Körsektionen gör nedslag hos några av regionens många aktiva körer. Serien inleddes den 4.11 med en artikel om körsång som hälsofrämjare. Lady Shave Porvoo Chorus presenterades den 5.11, Box Sångkör den 14.11 och Sibbo vokalensemble den 11.12.

Borgåkör grundad 2005, verksam i Kombis, det vill säga medborgarinstitutet i Borgås regi.

Dirigent och grundare är Camilla Wiksten-Rönnbacka.

35

medlemmar, varav sju är män, sjunger i kören.

Kören över i Fredrikasalen i Borgå Folkakademi onsdagar kl. 18.30.

På repertoaren finns allt från rock, pop och gospel till schlager och jazz.

Medlem i Finlands svenska sång- och musikförbund.

Mer läsning