Konstsommaren inleds på Strömfors bruk

AGAINSTTHETIDE. Borgåkonstnären Miia Westerlund undersöker kulturlandskap med sin gränsöverskridande fotokonst som visas på Aulagalleria i juni. Bild:

Sommarsäsongen kommer så småningom i gång på Strömfors bruk. Det innebär också att utställningsverksamheten på Stallvinden, Galleri V2 och Aulagalleria också kör i gång.

Precis som under tidigare somrar fylls brukets vindsgalleri av konst ur flera olika visuella genrer, däribland måleriska fotografier, målningar, skulpturer och smideskonst.

Många av konstnärerna som ställer ut på bruket i sommar är med för första gången, andras konst har också tidigare setts i Strömfors.

– Naturtemat går som en röd tråd genom flera av utställningshelheterna, säger Juha-Pekka Ikäheimo från föreningen Vireä Strömfors i ett pressmeddelande.

Den första utställningen öppnar den 4 maj och då fylls Stallvinden av Udi Salmiaittas, Aki Suutaris och Risto Saukonpääs konst. Besökarna få se naturtrogna akvareller, skulpturer och storslagna fotografier med landskapsmotiv. Samtidigt kan man passa på att titta in på Galleria V2 där Liljendals egen surrealist, Jaakko Stick, ställer ut tillsammans med Niina Tervala. Temat är "den vegoätande växtens diet".

Dual painting heter åt sin sida Emmu Johanssons, Aino Sääväläs, Helka Heinonens och Miina Puolitaivals expo på Aulagalleriet. Gruppen ställer ut målningar som i kombination med poesi söker kopplingar till det kollektiva medvetandet.

Gäster från väster

Efter att de sista tonerna efter Bluegrass-helgen på Strömfors bruk klingat ut är det dags för följande utställningstrippel. Tanja Nyon och Ritva Larsson ställer ut målningar medan Borgåbon Miia Westerlunds experimentella fotokonst på temat kulturlandskap visas i Aulagalleriet.

HELLEBORUS MOKULITO. Petra Kallio och fyra andra Åbografiker ställer ut på Stallvinden i juli. Här en studie av en underart av julrosen. Bild:

I sommarens tredje utställning på bruket kommer fem grafiker från Åbotrakten på besök. Putarhassa, i trädgården, heter utställningen med verk av Petra Kallio, Teija Lehto, Aino Toivettula, Tiina Vainio och Hanna Varis. Eläinenergiaa, djurisk energi, heter å sin sida Rasaliina Seppäläs utställning i Aulagalleriet.

Samtidigt öppnar den nationella föreningen Taidesepäts utställning med smideskonst i Galleria V2. Det är fråga om en fyrtioårsjubileumsutställning där medlemmarnas nyaste verk ställs ut och där man ser dagens trender inom smedernas skrå. Besökarna har också möjlighet att uppleva smidesuppvisningar.

Skogstema

Sist ut för i sommar är en fyrväppling från Borgå som fyller samtliga galleriutrymmen på Strömfors bruk med helheten Metsäpolku, skogsstigen. Den gemensamma nämnaren för Nelli Nio, Jenni Tuominen, Tiina Wallius och Jukka Pylväs är kärleken till den finska naturen, till skogarna och till skogens alla djur. Målningar, installationer, keramik och papier maché är bara några av konstformerna som utställningen omfattar.

Det är föreningen Vireä Strömfors ry som håller i trådarna för utställningsverksamheten på Strömfors bruk. Sommarens utställningar på Stallvinden, Galleria V2 och Aulagalleria i Strömfors bruk pågår den 4 maj till den 8 september 2019.

Mer läsning