Konstsommaren avrundas i Strömfors

FÅGELPERSPEKTIV. Heidi Wirgentius dramatiska skrattmåsmålning är en del av sommarens sista konstuställningar på Strömfors bruk. Bild:

Konstsommaren på Strömfors bruk är inne på upploppet. Tre kvinnor och tre synvinklar möts månaden ut på Stallvinden. I Aulagalleriet handlar det om minnen.

Den gemensamma nämnaren för skulptörerna Jennifer Rung och Tiina Virtanen heter trä. Borgåbon Rung (född 1956) avbildar ofta djur i sina träskulpturer, och hon närmar sig de djuriska förlagorna ur olika synvinklar: ibland lekfullt, ibland sagoaktigt, ibland med ett uttalat budskap. På Stallvinden i Strömfors bruk visar hon bland annat en vingprydd kvinnotorso som går under namnet Naisen taika, kvinnlig magi.

Vandabon Virtanen hämtar inspirationen ur trästycken som naturen format. Av rotvältor, sjunkna stockar och ihålig trästammar karvar hon fram skulpturer som träet i sig kräver. Det händer att en sagoaktig djurskepnad, såsom exempelvis utställningens Napapupu, är det som blir kvar sig då barken faller av och trästycket väsen tar form.

För att utställningens namn 3 naista – 3 näkemystä eläimistä ja elämästä ska bli rätt får man inte glömma utställningens tredje part, veterinären och bildkonstnären Heidi Wirgentius från Borgå. I sina teckningar och målningar försöker hon nå fram till djurens innersta väsen och samtidigt fånga deras närvaro samt skönheten i deras rörelser. På Stallvinden ställer hon bland annat ut en dramatisk målning föreställande en skrattmås.

Sari Kurka med utställningen Crimplene håller till i Aulagalleriet. Kurka har dykt ner i känslan av hur det är att vara liten, då man tror på allting som folk säger till en och uppfattar också sådant som omges med tystnad. Utställningens namn hänför sig till det skrynkliga sextiotalstyget med samma namn, och det är hennes ingång i barndomens minnen; de som bleknar där plastleksakerna och klänningarna i 100 procent crimplene är oförändrade. I sina målningar, där bildelementen formas samman som pusselbitar, har hon använt sig av akrylfärger målade på tapet.

Sommarens sista utställningar på Stallvinden respektive Aulagalleriet pågår till och med den 28 augusti.

Mer läsning