Konstrundan får kreativiteten att flöda

FÖRBEREDELSER. Nelli Nio ställer i ordning sin ateljé inför Konstrundan på veckoslutet. Hon deltar för fjärde gången. Bild: Kristoffer Åberg

På veckoslutet är det igen dags för evenemanget Konstrundan. Konstnärer runtom i hela landet öppnar dörrarna till sina ateljéer för alla som är intresserade av att få en djupare insikt i konstnärernas kreativa process.

Konstrundan arrangeras i år för tionde gången. Evenemanget föddes 2008 som en del av Svenska kulturfondens 100-årsjubileumsprogram och har spridit sig från Svenskfinlands kustområden till stora delar av landet. I östra Nyland finns besökspunkter i Kotka, Pyttis, Lovisa, Mörskom, Askola, Borgå och Sibbo.

Enligt projektkoordinator Julia Nyman har antalet konstnärer som deltar i Konstrundan stadigt vuxit under åren och i år deltar drygt 300 konstnärer på 208 olika besökspunkter. Meningen är att besökaren ska få bekanta sig med olika konstnärliga tillverkningstekniker eller kanske själv prova på dem tillsammans med konstnärerna. Evenemanget bjuder också på en chans för konstkuratorer, gallerister och producenter att bredda ut sina nätverk.

Konstrundan i Borgå

På fredagen före Konstrundan börjar ordnas också i år Konstens fredag. Nytt för i år är att Konstens fredag har blivit öppen för alla barnfamiljer.

– Konstens fredag har tidigare varit endast för inbjudna skolgrupper men i år får alla barnfamiljer delta, säger Nyman.

I östra Nyland ordnas Konstens fredag i Borgå konstskola på fredagen den 18 augusti klockan 10-14. Där ordnas popup-verkstäder i till exempel animation, danskaraoke och färgmålning som leds av konstskolans lärare.

KONSTNÄRENS SJÄL. Det sägs att konstnärens innersta avspeglas i hennes verk. Bild: Kristoffer Åberg

I Borgå deltar ungefär ett dussin konstnärer i Konstrundan. Nelli Nio är en av dem. När vi träffar henne på tisdagen har hon fullt upp med att städa sin ateljé på Konstfabriken inför veckoslutets konstrunda. Nio ser lite gråtfärdig ut men det visar sig bero på att hon fått lite fönsterputs i ansiktet under städsessionen.

Nios arbetsutrymme är fyllt av både vattenfärgsmålningar och olika skulpturer. Hennes vanligaste motiv är naturen och den kraft som den innehåller.

– Vattenfärgerna är nog min huvudsakliga konstform men jag brukar pyssla med till exempel skulpturer för att hålla min kreativitet i gång.

Diskussion och feedback

I år deltar Nio i Konstrundan för den fjärde gången.

– Det bästa med Konstrundan är att evenemanget ger dem som i vanliga fall kanske inte vågar hälsa på olika konstnärer en bra orsak att göra det, säger Nio.

Hon uppskattar också den feedback hon får och de diskussioner som föds när folk besöker hennes ateljé under Konstrundan.

– Vernissager kan ha en viss atmosfär som kan kännas lite...

Nio lyfter ett påhittat champagneglas och visar en överdrivet överlägsen min för att illustrera sin poäng.

NATURENS KRAFT. Nelli Nios huvudsakliga motiv är naturen. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag har fått delta i väldigt intressanta diskussioner under tidigare Konstrundor och jag ser väldigt mycket fram emot veckoslutet, säger Nio.

För Nio betyder Konstrundan också en start på hösten och en återgång till vardagen. Men hon ser det inte som en negativ sak.

– Man kan lätt känna sig lite trög efter semestern. Konstrundan är ett bra sätt att komma tillbaka in i svängarna.

Arrangeras för tionde gången.

Över 300 konstnärer på 208 olika besökspunkter i 15 regioner kring hela Finland.

Evenemanget är tvåspråkigt men också konstnärer med andra modersmål än finska och svenska deltar.

Mer information finns på evenemangets hemsida: http://konstrundan.fi/.