Konstnärsöde, nödårspyssel och lönnskriftsverkstad är bara en del av höstprogrammet i Konkarongen

MODERNIST. I september handlar det om den mångsidige konstnären Valle Rosenberg på Borgå museum. Här ses en skämtteckning om näsmodet. Bild: Borgå museum

Höstsäsongen i Konkarongen på Holmska gårdens nedre botten kör i gång på onsdag med en guidad tur genom Valle Rosenberg-utställningen som pågår på just nu.

Borgå museums satsning på mångsidigt program för alla, från småbarn till seniorer, och varje månad har sitt eget tema. I september handlar det om Borgåbördiga modernisten Valle Rosenberg (1891–1919) som museet uppmärksammat med en brett upplagd utställning i Holmska gården och i Gamla rådhuset.

Starten går med en senioreftermiddag onsdagen den 11 september (kl. 13 på finska, kl. 14 på svenska) där man bekantar sig med utställningen och den vägen får höra mera om Valle Rosenbergs mångsidighet som konstnär. Under sin korta levnadsbana målade han över hundra oljemålningar och akvareller, han ritade reklamer och karikatyrer och han designade såväl karamellpapper, silverföremål som kläder.

Teckningsverkstad

I Borgå museums samlingar ingår mer än 100 målningar och teckningar, bland dem många motiv som föreställer innergårdar och interiörer i Gamla stan – de härstammar från 1912 då Valle Rosenberg dokumenterade kvarteren på uppdrag av Borgå museum.

Barnen står fokus på lördag, då ordnas höstens första familjeftermiddag i Konkarongen i form av en teckningsverkstad för hela familjen. Verkstaden inleds med en kort presentation av utställningen (kl. 13 på finska och kl. 14 på svenska) och därefter får man – med inspiration från utställningen, skapa sitt eget konstverk.

Kaffesurrogat och lönnskrift

Oktober månads tema för oss tillbaka till vinterkriget. En resa till år 1939 är rubriken och på senioreftermiddagen den 9 oktober föreläser museilektor Hannele Tenhovuori föreläser på temat Nyheter från hemmafronten. Den efterföljande kaffestunden på Konkarongen bjuder också på en hälsning från förr: utöver kaffe och te bjuds det på kaffesurrogat.

Familjeeftermiddagen lördagen den 12 oktober följer samma tema. Då pysslar men enligt 80 år gamla anvisningar i vad som kallas för "nödårspysselverkstaden".

I november handlar museets program om hemlighetsfulla ord (det ordnas bland annat lönnskriftsverkstad) och om konst med glädje. I december råder juletider på Borgå museum och samlingarna i Konkarongen formas därefter.

Programmet på senioreftermiddagarna är gratis för seniorer. Övrigt program ingår i inträdesavgiften.

Mer läsning