Konstnärshusbor ställer ut i Konsthallen

BOSÄTTARE. Årets unga konstnär i Finland 2016, Reima Nevalainen, är konstnären som just nu bor och arbetar i konstnärshuset i Borgå. Tillsammans med tio tidigare konstnärshusboare ställer han ut i Konsthallen i september. Bild: Kristoffer Åberg

Verksamheten i konstnärshuset i Borgå inledde 1982 och sedan dess har en lång rad konstnärer bott och arbetat i rödmyllehuset i Gamla stan. Nu är de aktuella med en gemensam utställning i Konsthallen.

Invånarna i konstnärshuset i Borgå presenterar sig för första gången tillsammans då deras utställning öppnas i Borgå konsthall. Alla konstnärer som bott i huset har bjudits in att delta i utställningen: Tapio Rintala, Jarmo Vellonen, Jari-Pekka Juvonen, Janne Kaitala, Kirsi Kaulanen, Samuli Heimonen, Jenni Tuominen, Jukka Pylväs, Antti Ruuhela och Jenni Toikka. I utställningen deltar också Reima Nevalainen som för närvarande arbetar i konstnärshuset och som valdes till Årets unga konstnär i Finland år 2016.

På utställningen finns både nya verk och verk från tidigare år.

– Med utställningen vill kulturtjänsterna fästa uppmärksamhet vid konstnärshusets verksamhet och dess betydelse på konstfältet och för enskilda konstnärer. Samtidigt vill vi öppna diskussion om husets framtid, konstaterar chef för kulturtjänster Susann Hartman.

Hartman lyfter fram att konstnärshuset i Borgå är en av de få långvariga stipendiebostäderna i Finland som är avsedda för unga finländska konstnärer i början av sin karriär. Kortvariga nationella och internationella residens, såsom till exempel Lovisa Gästateljé, är vanligare.

Sedan starten 1982 har Borgå stad på stipendiebasis, för tre eller fyra år i taget, inhyst sammanlagt åtta konstnärer eller konstnärspar i konstnärshuset.

Utställningen i Konsthallen är öppen den 9 september–2 oktober 2016. ÖN