Konstnärer ömmar för Östersjön

Havet, eller närmare bestämt Östersjön, samlar åtta konstnärer till en saltstänkt utställning på Näse gård. Helheten är inte bara vacker: här månar man om att vårt närmaste hav ska må bra.

Havet möter konsten möter vetenskapen på Galleri Näse gård under den närmaste månaden. Så bjuder utställningen Ett rent Östersjön inte enbart på hisnande vackra målningar med maritimt tema, utan de kommer också med en förhoppning om att väcka besökarna till insikt.

Jo, mycket har gjorts för att Östersjön ska må bättre, men det finns mycket var och en av oss kan göra för att mota "gamla synder" i grind.

– Det sägs att havet inte glömmer, och så är det, tyvärr får man väl säga, säger Marjukka Porvari från John Nurminens stiftelse. Östersjön mår bättre än på länge. Eutrofieringen på grund av fosforutsläpp har minskat med 75 procent men problemen finns kvar, dolda i fickor nere på havsbottnen.

Utställningen genomförs i samarbete med stiftelsen som tidigare var en utpräglad kulturstiftelse men som på senare år gjort Östersjön till sin hjärtesak. Porvari har funderat mycket på varför havet är så viktigt för finländarna och vilket uttryck den här tjusningen fått, inte minst i händerna på skapande människor.

Det sägs att havet inte glömmer, och så är det, tyvärr får man väl säga.

Havet inspirerar

– Det syns till exempel på gamla sjökort. Många är väldigt dekorativa och en del är prydda exempelvis med teckningar på sjöodjur. Havet står också för spänning och äventyr.

Kopplingen mellan konst och vetenskap har också väckt tankar hos marinanalytikern Jere Riikonen från Finlands miljöcentral, och han upplever att konstnärer och forskare mycket väl kan göra gemensam agenda för Östersjön.

– Fokus är detsamma, vi vill alla att havet ska må bättre. Skillnaden är att konstnären närmar sig världen genom skönhetens attribut medan vi forskare utgår från fakta.

Under månaden som utställningen pågår på Näse gård kommer det också att ordnas några publika föreläsningar där experter närmar sig Östersjötemat – som en vetenskaplig pendang till konstverken som pryder väggarna.

RAR VÄRLD. Johanna Lumme har fascinerats av världen under och ovanför vattenytan i sina vackert kolorerade målningar. Bild: Kristoffer Åberg

Kärt tema

Nog för att även flera av konstnärerna som deltar i utställning har utgått från kunskaper och faktiska observationer, däribland Johanna Lumme, vars mamma tidigare jobbade för miljöministeriet, är uppvuxen i ett hem där det talades mycket om fenomen som övergödning och fosforutsläpp i havet.

– Havstemat ligger mig nära hjärtat. Jag har redan i många år känt en dragning mot klippor och vågrörelser och när jag blev inbjuden att delta i den här utställningen hade jag orsak att på allvar börja utforska den attraktionen.

Tidigare har hon ställt ut tavlor med måsmotiv på Galleria Hanna Kaarina på Haiko gård, men nu var det en tur till Skanslandet utanför Helsingfors som gav inspirationen till en serie kulörta målningar med skrovliga hällar och glittrande vågkrusor som tema. Lumme bjuder också in betraktaren i skönheten under vattenytan: som nybliven hobbydykare upphör hon inte att fascineras av världen som breder ut sig där.

Marin symbolik

Vindfyllda segel rör sig igen på Borgåkonstnären Christer Åbergs vackert kolorerade, färgmättade horisonter där otaliga nyanser blå pärlar under ytan som en påminnelse om att vi alla är olika; samma kaos av färger går igen i naturen. De stiliserade seglen symboliserar friheten, och vyn över havet beskriver Åberg som en meditativ och kontemplativ upplevelse.

– Jag tar till teologiska termer för att beskriva känslan då jag tittar ut över havet, den är himmelsk, det blir en katarsiseffekt, säger han.

Jag tar till teologiska termer för att beskriva känslan då jag tittar ut över havet.

Slår an på själsliga strängar gör också dokumentärfilmaren Petteri Saarios audiovisuella bidrag till utställningen. Den tolv minuter långa filmen Merenkulkija visas i det bortersta utställningsrummet på Näse gård. Rummet är mörklagt och de svartdraperade väggarna pryds av gamla fiskenät som Antti Saario har hängt upp.

Vacker men sårbar

En gråsliten träbänk står placerad framför teverutan och upplägget förstärker upplevelsen: sälkutens spädbarnliknande kväde, silvertärnans skrik, vågornas skvalp, isarnas knakande i vårsolen ... Joonatan Hietanens mångfacetterade ljudvärld i kombination med Petter Saarios vackra foto påminner oss om havets närhet, men också om dess sårbarhet.

Satu Laurel närmar sig Östersjön med en nyfikenhet som kännetecknar en insjöfinländare som upptäckt av havets lockelse. I klara färger bygger hon en egen symbolvärld under ytan: bland slingrade sjögräsarmar trivs såväl granna fiskar som pråliga fåglar.

PERSPEKTIV. I Satu Laurel kulörta målningar invaderas havet av nya arter: i hennes undervattenvärld kan man till exempel möta en hackspett. Bild: Kristoffer Åberg

– Det är ett sätt att närma mig klimatförändringen ur ett större perspektiv, via främmande arter som invaderar våra hav, säger Laurel.

Även fotografen Nina Hackman ömmar om Östersjön och upplever att även konstnärer har ett ansvar att påverka och upplysa – via sina bilder.

I utställningen på Näse gård deltar även Pellingebaserade konstnären Terttu Schroderus-Gustafsson, Borgåkonstnären Liisa Malmio och Netta Tiitinen, som bytt ut barnen, typiska för hennes måleri, mot djurunga och rundade klippor.

Utställningen Ett rent Östersjön är ett samarbete mellan Galleri Näse gård och John Nurminens stiftelse, Finlands miljöcentral, Borgå västra Rotaryklubb/projektet Östersjön tackar samt Borgå vatten.

FAKTA

Ett rent Östersjön

Utställning på Galleri Näse gård i Borgå.

Målningar av Satu Laurel, Johanna Lumme, Liisa Malmio, Netta Tiitinen, Terttu Schroderus-Gustafsson och Christer Åberg, fotografier av Nina Hackman samt Petteri Saarios installation "Merenkulkija".

Utställningen är öppen den 21 mars till den 15 april, tisdag-fredag kl. 11–18 och lördag-söndag kl. 12–16, måndagar stängt. Öppen på beställning också under andra tidpunkter. Under påsken är utställningen öppen fredag–söndag kl. 12–16.

Fritt inträde.

För mera information se www.nasinkartano.fi.