Konstnär behöver Lovisabornas mjölkkartonger

TUSENKONSTNÄR. Estniska Erik Kasemets är mångsidig som konstnär och konstruerar bland annat brädspel. Han vistas i Lovisa gästateljé i april och maj. Bild: Jouni Jäppinen

Estniska konstnären Erki Kasemets arbetar med Lovisa gästataljé som utgångspunkt i april och maj. För sitt projektet Life File behöver han alla tomma mjölkkartonger han kan komma över.

Erik Kasemets har arbetat på sitt projekt Life File redan i tjugofem års tid och det kommer han att fortsätta med till sin död. Life File består av tusentals tomma enlitersmjölkpaket av fabrikatören Pure Pak där konstnären på insidan av förpackningarna noggrant, varje dag bokför alla händelser under dagen.

Det är en performans om ett helt liv.

– Det är en performans om ett helt liv, beskriver han sitt projekt.

På grund av Life File är Kasemets storkonsument av tomma mjölkpaket och han under sin vistelse i Lovisa gästateljé hoppas han att Lovisaborna hämtar sina använda mjölkkartonger till gästateljén i Forum-huset.

Erik Kasemets har blivit känd som scenograf, bildkonstnär och performans- och installationskonstnär. Han har också konstruerat flera brädspel, och under sin tid i Lovisa kommer han också att göra nya konstnärliga experiment. ÖN

Mer läsning