Konstisen är ett alternativ för hemlösa föreningar

SAMSPEL. Många ska dela på tiderna på is i vinter. Bild: Kristoffer Åberg

Risken för takras ledde till att staden stängde ungdomsishallen den 3 november. För föreningarna och staden gällde det att snabbt pussla ihop ett nytt träningsschema.

Ilona Tiala, ansvarig tränare inom konståkningsföreningen Porvoon taitoluistelijat, säger att det har varit ett stort jobb att på några dagar skapa ett nytt system för träningarna.

– Vi är nu så långt att vi har byggt upp träningstiderna för de följande två veckorna. Konståkningsskolorna fortsätter i stort sett som hittills, men i ishallen och så att flera grupper är på isen samtidigt. Vi strävar också efter att de längre hunna ska få en fast morgontid på lördagar hela säsongen.

Stora konstisen öppnade till veckoslutet och föreningen har fått lov att hålla tre träningsturer per vecka på den.

– Risken med konstisen är förstås vädret. Om banan måste stängas, mister vi turerna.

Konståkarna hoppas på tider i rinken invid konstisen så snart den öppnas. Meningen är också att flytta konståkningsskolan för vuxna utomhus.

Vem bär ansvaret? Den frågan måste utredas grundligt senare.

Otillräckligt

Föreningens ordförande Jukka Puustinen säger att det förstås har varit ett måste att försöka fördela de turer som står till buds så rättvist som möjligt mellan användarna.

– Men vårt behov är betydligt större än det som nu erbjuds. Därför har bokat in oss i ishallen i Mäntsälä och funderar också på att reservera tider i ishallen i Träskända.

Han säger att det för föräldrarna betyder längre avstånd och högre kostnader när barn och unga måste träna på annan ort. Avgifterna i hallarna i Mäntsälä och Träskända är högre än i Borgå.

För Porvoon taitoluistelijat var stängningen av ungdomsishallen på grund av brister i takkonstruktionen en chock.

– Vem bär ansvaret? Den frågan måste utredas grundligt senare.

Utveckling

Ishockeyföreningen Hunters juniorer är den största enskilda grupp som utnyttjat ungdomsishallen och är den grupp som fått flest turer när staden omfördelat tiderna. Alla juniorer ges möjlighet att träna i ishallen en till tre gånger i veckan. Föreningen ska också ansöka om tider i rinken vid stora konstisen.

– Vi klarar oss med det här någorlunda, men med tanke på juniorernas utveckling är träningsturerna för få, säger Teemu Karppinen, Hunters träningschef.

Föreningen kommer inte att boka in sig i ishallar på annan ort.

– Helt enkelt för att det inte finns lediga tider.

En utredning är på gång och vi får rapporten i slutet av veckan. Beroende på vad rapporten kommer fram med, fattar vi vårt beslut om reparation.

Aurorahallen

Per Högström, chef för Borgå stads idrottstjänster, säger att stängningen av ungdomsishallen gav tre stora förlorare.

– PTL, Hunters juniorer och skolskrinningen på konstisen dagtid.

Det schema som nu pusslats ihop minskar också på allmänhetens turer i ishallen och på konstisen och på hobbylagens möjligheter att få spela i rinken i centrum.

Aurorahallen är fortfarande öppen, men har likadana problem med takkonstruktionen som ungdomsishallen.

– En utredning är på gång och vi får rapporten i slutet av veckan. Beroende på vad rapporten kommer fram med, fattar vi vårt beslut om reparation.