Konsten finner sin publik via kreativa lösningar – gallerierna i Borgå satsar brett

Borgåkonstnären Johanna Kunelius ställde ut i Kaplansgården för två år sedan. I år avrundar hon galleriets konstår tillsammans med musikern Riku Kantola. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Konståret i Borgå inleds på lite annorlunda sätt än vanligt. Gallerierna och utställningslokalerna är stängda på grund av coronapandemin, men publiken bjuds in via kreativa lösningar.

Intressanta intervjuer med konstnärerna, bildsvep och videor på webben, det är startpunkten för utställningsåret i Borgå. Konstutbudet både i Konsthallen, i Galleri Hörnan och i Galleri Gamla Kaplansgården är både intressant och mångsidigt men innan coronarestriktionerna luckras upp får konstvännerna tänja sig till att uppleva utställningarna via alternativa kanaler.

Många var intresserade av att ställa ut i Borgå och 127 ansökningar om utställningsplats i stadens gallerier lämnades in. Ansökte gjorde både enskilda konstnärer och arbetsgrupper.

– Antalet ansökningar var klart större än under tidigare år, säger utställningskoordinator Henrik Lindqvist i ett pressmeddelande.

I februari bjuds publiken på en omfattande översikt över ny fotokonst, då examensarbeten från enheten för fotokonst vid Aalto-universitetet ställs ut i alla tre gallerier.

Antalet ansökningar var klart större än under tidigare år.

Hellmanska pärlor

Ur lokalperspektiv bjuder april månad på en veritabel pärla. Då visas konstnärsparet Karin och Åke Hellmans verk på Kaplansgården och den som missade Ateneumutställningen, som avrundades förra veckan, har nu en ny chans att se ett urval av duons textil- och bildkonstklassiker. Nämnas kan att helheten omfattar verk av Åke Hellman som inte visats förut.

Hörnans aprilmånad viks för sin del för det irakiska konstnärsparet Kholod Hawash och Saddam Jumaily, som under två månader i vår bor och arbetar i Konstfabrikens konstnärsresidens. Hawash behandlar kvinnans ställning i den västerländska kulturen och i Mellanöstern i sina textilverk, Jumailys verk ingår i flera offentliga och privata samlingar, bland annat i British Museum.

Det nya utställningsprogrammet för stadens gallerier har planerats ända fram till augusti 2022.

Till arbetsgruppen som valde utställare hörde bildkonstnär Sampsa Indrén från Konstföreningen i Borgå, Sirkka Tapio från Borgå Konstnärsgille och sakkunnig inom konstbranschen och samtida konst, Krista Mikkola, samt representanter för stadens kulturtjänster.

Det är fritt inträde till alla utställningar i Konsthallen, Galleri Hörnan och Galleri Gamla Kaplansgården.

I maj ljuder Finlands nationalinstrument kantelen i Kaplansgården. Ljudverket Kanteleen kielin är ett gemensamt verk av ljudkonstnären Leena Häkkinen från Borgå och kantelemusikern Timo Väänänen. Som utgångspunkt fungerar ljudinspelningar som konstnärerna gjort på fältet under mer än tio års tid.

Triennalsommar

Stark lokal förankring har också Borgå Triennal som fyller utställningslokalerna under sommarmånaderna juni-juli-augusti. Triennalen skulle egentligen ha ordnats i fjol, men coronaläget ledde till att programmet bantades ner och den egentliga konsthappeningen flyttades framåt.

I oktober är det dags för Borgåkonstnären Saara Piispa att ställa ut i Kaplansgården tillsammans med Lucie Kohler. Galleriets år avrundas med begreppskonst tillsammans med musikern Riku Kantola och konstnären Johanna Kunelius, bägge Borgåbor.

Kunelius ställde senast ut för två år sedan på Kaplansgården.

Närmare information om utställningar finns på galleriernas webbplatser, här hittar du aktuell information om utställningarna i Konsthallen respektive Kaplansgården.