Konst under loppet av hundra år

Lovisa medborgarinstitut och Valkon kansalaisopisto står som arrangörer för lördagens konstsatsning i Lovisa. Taidesatanen – Konst under loppet av 100 år heter evenemanget som synliggör serier och animerad film i fom av två på varandra följande föreläsningar. Först ut är serietecknaren och Lovisabon Karri Laitinen, sedan handlar det om Milla Nybondas (1982–2011), en finländsk animatör vars filmer till och med nådde festivalen i Cannes.

Kvällen inleds med att Karri Laitinen berättar om sitt kreativa arbete och om sitt arbete som lärare i serieteckning. Laitinen och hans familj bor i Lovisa där de restaurerar ett hundra år gammalt hus, och där finner han inspirationen till sina serier: han tecknar självbiografiska rutor där han för fram sina tankar kryddade med dramatiska element.

Det är Lappträskbördiga animationsregissören Heta Jäälinoja som berättar om Milla Nybondas liv och karriär. Nybondas tillbringade stora delar av sina barndomssomrar i Lindkoski, Lappträsk. Där, i mormors verkstad, gjorde hon sina första regiarbeten med mjukisdjur i rollerna och lillasystern som springflicka. I samband med den finskspråkiga föreläsningen får man bekanta sig med Nybondas finurliga animerade figurer och hennes vilda berättelser.

Det är fritt inträde till föreläsningarna i Harjurinteen koulu A-dörren, lördagen den 11 november klockan 13 och klockan 14, men intresserade ska helst anmäla sig på förhand per telefon till Lovinfo 019–555 555 eller på webben via opistopalvelut.fi/loviisa.

Höstens sista föreläsning i serien Konst under loppet av hundra år ordnas den 22 november. Då talar Minna Lindgren på temat Sibelius i kläm mellan det nationalromantiska och det moderna. ÖN