Konst som fyller fyra rum

FYRDELAD. Nina Wallenstjerna-Heiskanens Fyra rum för människor och varelser pågår just nu i Kaplansgården. Intrycken till utställningen samlade hon i somras som konstnärsresident på Postbacken i Illby. Bild: Robin Halttunen

Nina Wallenstjerna-Heiskanen tillbringade sommaren som gästkonstnär på Postbacken i Illby. Nu ställer hon ut den måleriska "skörden" av vistelsen på Kaplansgården.

Fyra rum för människor och varelser är namnet på Nina Wallenstjerna-Heiskanens utställning i Galleri Gamla Kaplansgården. Så har konstnären också haft galleriets fyra rum i tankarna då hon drog upp riktlinjerna för utställningen; det under sina månader som konstnärsresident på Postbacken.

Soliga dagar, dimma och fågelsång, strövtåg i skogen och lässtunder i hängmattan – i den fantastiska miljön föddes de övergripande temana för Wallenstjerna-Heiskanens målningar: Vinter, förändring, skog och saga. Det är de fyra element som konstnären upplevde som starkt närvarande under vistelsen på Postbacken.

I sagans rum håller skira sagoväsen till. Dem har Nina Wallenstjerna-Heiskanen skapat genom att spreja åtskilliga tunna lager av akrylfärg på obehandlat linne. Ur tygets figurer framträder gestalter, som lockat fram med oljefärger eller akryl.

Skogens rum fylls igen med landskap – reella och imaginära – målade i akryl- och oljefärger, medan vinterns rum präglas av sommarens vetskap, den om att växter och djur förbereder sig för vintern i god tid. Wallenstjerna-Heiskanen fascineras av vinterns inneboende mystik där, en faiblesse som till exempel tar sig uttryck som underliga varelser.

I förändringens rum bor överraskningarna; här ställer konstnären inte enbart ut målningar utan också verk som omfattar hantverkstekniker och naturmaterial. Så är konsten i första hand ett viktigt uttrycksmedel för Nina Wallenstjerna-Heiskanen. Med sina verk vill hon förmedla ett budskap genom att väcka till liv, ett minne, en tanke, en känsla hos betraktaren.

Utställningen Fyra rum för människor och varelser pågår fram till den 4 februari. Utställningen är öppen tisdag-söndag klockan 10–16. Fritt inträde.

Mer läsning