Konst på väggar ska förhindra klotter

GOTT SAMARBETE. Både unga och vuxna i Konstskolan har varit med och dekorerat byggnaderna vid Borgbackens kastplan. Bild: Filip Snellman

Borgbackens kastplan har länge sett ruffig och risig ut, och knappast varit en inspirerande miljö för fina sportprestationer. Med föräldrarnas och Konstskolan insatser blev det en ändring på det.

Både byggnader och väggar behövde piffas upp. Nyligen tog föräldrar och Akilles tränare Thomas Backlund, som ansvarar för kastgruppens unga, tag i saken. Föräldrarna målade väggarna och reparerade små skavanker, men hur skulle man förhindra att de rena väggytorna inte lockade till sig stadens graffitimålare?

– En av föräldrarna kom på den strålande idén att kontakta Konstskolan och fråga om de ville komma och måla konst på väggarna, säger Thomas Backlund.

GLADA FIGURER. Färgglada figurer ska förhoppningsvis förhindra klotter. Bild: Filip Snellman

Det ville Konstskolan, och en grupp unga konstnärer drog ut med penslar och färg under ledning av Konstskolans lärare Jenni Iivonen. En del ytor målades för ett år sedan, och en del har målats alldeles nyligen. Resultatet blev över förväntan bra. Thomas Backlund är noga med att betona vikten av vackra miljöer när man tränar.

Barnen säger att det är roligt att komma på träning nu. Jag är säker på att man kastar bättre i en fin omgivning. En annan positiv effekt var samarbetet stärkte gemenskapen.

– Barnen säger att det är roligt att komma på träning nu. Jag är säker på att man kastar bättre i en fin omgivning. En annan positiv effekt var samarbetet stärkte gemenskapen.

I Borgå har intresset för att kasta slägga och diskus fått ett uppsving, och speciellt bland flickor har många hittat grenen. Snart är säsongen slut för i år, och nu hoppas alla idrottare, föräldrar och tränare att de fint målade väggarna får vara i fred för klottrare.

KLOTTRARENS TAG. En del klottrare har redan hunnit lämna sitt avtryck. Bild: Filip Snellman

Det är inte enbart vid kastplanen som man kan se resultat av Konstskolans elevers penslar. Jenni Iivonen berättar att man kan se elevernas konst på flera ställen i centrum.

– Det senaste gatukonstverket finns vid promenadstråket mellan Brunnsgatan och Fredsgatan, bakom Teboil. På offsetplåtar har vi målat havsväsen som simmar i ett graffitihav.

Mer läsning