Kompishundarna charmade klubbhusets medlemmar

Social. Kompishunden Isa gillar att träffa nya människor. Bild: Sofia Strömgård

Medlemmarna i Borgå Klubbhus fick besök av två ivriga hundar i onsdags. Kompishundar kan tillföra trygghet, lugn och glädje för människor som behöver det.

Med tungan på vädring och svansen ivrigt viftande undersöker hundarna Isa och Milo noggrant sin nya omgivning. Det finns många nya personer att hälsa på och Isa kan inte hålla sig från att gläfsa till av förtjusning då tre par händer krafsar henne. Det går inte att ta miste på den glädjen och ivern som uppstår hos båda parterna: både hundar och människor stortrivs.

Medlemmarna i Borgå Klubbhus har eller har haft mentala problem och hundbesöket är en del av klubbhusets samarbete med elever från Prakticums enhet i Borgå. Närvårdarstuderande har under våren jobbat med ett projekt där man ordnat program och föreläsningar för medlemmarna.

– En grupp studerande har ansvarat för verksamheten här under en dag en gång i månaden, berättar Sanna Collanus som är vårdlärare och projektansvarig.

Under våren har Prakticumeleverna ordnat föreläsningar om mat, hälsa och lärt ut grunderna i första hjälpen.

– Vi gjorde ett recepthäfte och diskuterade billig och näringsrik kost tillsammans.

I onsdags var det dags för den stora finalen då kompishundarna Isa och Milo från Borgå Brukshundar kom på besök. Brukshundarna är sällskapshundar som är specialtränade för att möta människor i olika miljöer. I USA används hundar överlag mycket mer i rehabiliterande syfte och Prakticumeleverna tyckte att det vore en bra idé att introducera kompishundarna för klubbhusets medlemmar.

Givande samarbete

Collanus säger att idén om ett samarbete föddes på hösten då hon ville att eleverna skulle få ut mer av teoriundervisningen och komma in i arbetslivet. Hon säger att samarbetet varit givande och eleverna har varit nöjda.

– Vi har fått ett fint mottagande här på klubbhuset och det har varit kaffebjudning varje gång.

Andreas Oksanen är en av närvårdarstudenterna som varit med i projektet. Han har med sig en hel kasse med innebandyklubbor till klubbhustes medlemmar eftersom han tänkte att de skulle ha glädje av dem.

– Jag kan tänka mej att arbeta med det här i framtiden också, fast jag allra helst skulle vilja bli brandman, säger han.

Oksanen tycker att projektet varit intressant och lärorikt också för egen del, till exempel lärde han sej en del om billig och hälsosam mat.

Ulla Sjöblom är verksamhetsledare på Borgå Klubbhus och även hon förhåller sig mycket positivt till samarbetet.

– En viktig del av vår verksamhet är att lära ut nya saker till våra medlemmar. Samarbetet öppnar nya dörrar för oss.

Hon nämner att kostföreläsningarna väckte ivrig diskussion och att medlemmarna verkade ta till sig av informationen.

Aija Umpala är i full färd med att krafsa hunden Isa bakom öronen. Umpala är medlem och berättar att hundbesöket varit väldigt trevligt. Hon skulle själv gärna ha en hund men i hemmet bor redan två katter.

– I dag har jag lärt mig att kompishundarna inte behöver skolas så mycket för det här.

Umpala säger att det varit både trevligt och nyttigt att få besök då och då av Prakticumeleverna.

– Jag fick nya idéer till matlagning när vi diskuterade kost och hälsa.