Komediserie om finsk korruption utspelar sig i Sibbo

Sipoon Herttua är namnet på en ny komediserie som börjar sändas våren 2018 via strömningstjänsten Elisa Viihde. Seriens händelser utspelar sig i Sibbo och temat är korruption.

Sipoon Herttua handlar om familjefadern och affärsmannen Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti) som har byggt sitt affärsimperium på ett till största delen juridiskt betänkligt sätt. Själv ser sig Kovalainen sig inte som en brottsling utan som en man som gör sitt bästa för att tjäna sitt levebröd trots höga skatter och stel byråkrati.

Dessvärre har brottsutredarna Salla Rusi (Pirjo Heikkilä) och Kalle Mahonen (Riku Nieminen) blivit intresserade av Sibbobons affärer. Deras mål är att få fast honom för något och sätta honom bakom lås och bom. Utöver det är också en journalist – och några till – ute efter att sätta dit den korrumperade affärsmannen.

Serien om "Sibbos greve" är regisserad av Teppo Airaksinen, bekant bland annat från Napapiirin Sankarit 2, och i ett pressmeddelande beskriver han korruptionstemat som både fascinerande och aktuellt. I Sipoon Herttua närmar man sig ämnet på komedins vägnar och för manuset står Atte Järvinen, som bland annat skrivit för komediprogram som Itsevaltiaat, Yleleaks och Pasila, och John Lundsten, som bland annat skrivit manus för Putous.

I rollerna ses flera av Finlands toppskådespelare på humorns område. Utöver Kari Hietalahti, Pirjo Heikkilä och Riku Nieminen medverkar även Ville Myllyrinne samt Pekka Strang – aktuell just nu också i finska Solsidan-serien Onnela, också den med östnyländsk koppling, baserad som den är i Borgå.

Sipoon Herttua har premiär på våren 2018 i strömningstjänsten Elisa Viihde.