Kom i julstämning med juloratorium

JULSTÄMNING. Johann Sebastian Bachs Juloratorium kantaterna I–III uppförs i Borgå domkyrka av Lojo stadsorkester, Dominante-kören samt av solisterna Hedvig Paulig (bilden), Essi Luttinen, Ilkka Vihavainen och Tom Nyman (bilden) som också fungerar som evangelist. Bild: Titus Verhe

Johann Sebastian Bachs Juloratorium hör till kompositörens mest omtyckta andliga verk. Oratoriet framförs på torsdag i Borgå domkyrka och utgör samtidigt höstsäsongens sista konsert i den så kallade Klassikerserien.

Juloratoriet har bibehållit sin popularitet som ett av Bachs mest inspirerade andliga verk sedan uruppförandet mellan juldagen 1734 och trettondagen 1735. I stämningsfulla Borgå domkyrka uppförs juloratoriets tre första kantater, uppträder gör kören Dominante, Lojo stadsorkester samt fyra solister: sopranen Hedvig Paulig, alten Essi Luttinen, tenoren och evangelisten Tom Nyman och basen Ilkka Vihavainen. Verket dirigeras av Seppo Murto som också stått för körinstuderingen.

Det är en rutinerad bukett solister som tar sig an juloratoriet. Hedvig Paulig har bland annat avlagt diplom i liedsång vid The Royal Academy of Music i London, medan Essi Luttinen är en eftertraktad konsertuppträdare som också sjunger oratoriemusik. Tom Nyman, som i det här fallet också fungerar som evangelist, hör till våra mest efterfrågade oratorie- och passionstenorer, och hans repertoar upptar alla centrala kyrkomusikverk. Finländska bassångaren Ilkka Vihavainen har igen gjort många märkbara roller både på operascener utomlands och i Finland.

Lojo stadsorkester står sig med ett mångsidigt program, och bjuder säsongsvis på allt från kammarmusik och kyrkomusik till musik för barn och unga. Symfonier och stora vokalverk hör också till den av dirigent Esa Heikkilä ledda orkesterns program.

Dominante-kören är Aalto-universitetets blandkör, grundad 1975, och känd som en ambitiös föregångare inom den inhemska körmusiken. Förutom sin höga standard präglas Dominantes förhållande till musiken av glädje och ungdomlighet. Seppo Murto har fungerat som Dominantes konstnärliga ledare sedan år 1981, och har utvecklat kören till en elitkör på nationell nivå.

Johann Sebastian Bach komponerade allt som allt över tvåhundra andliga kantat, de flesta av dem under hans så kallade Leipzig-period. Juloratoriet i Borgå domkyrka, som har en speltid på cirka en och en halv timme, hör till dem.

Konserten i Borgå domkyrka arrangeras av Borgånejdens musikinstitut i samarbete med församlingarna i Borgå och Borgå stads kulturtjänster. ÖN

Johann Sebastian Bachs Juloratorium, kantaterna I-III, i Borgå domkyrka torsdagen den 15 december klockan 19.

Hedvig Paulig, sopran Essi Luttinen, alt, Tom Nyman, tenor& evangelist, Ilkka Vihavainen, bas,

Lojo stadsorkester, Dominante-kören. Seppo Murto, körinstudering samt orkesterledning.

Biljetter 27/20 euro i förköp via netticket.fi, via Borgå stads serviceställ Kompassen tfn 020– 69 2250 samt en timme före vid dörren.

Mer läsning