Klottrare kan vänta sig dyr räkning

KLOTTER. Polisen grep två misstänkta män för bland annat den här spraymålningen vid Näse gård. Bild: Lotta Åberg

Polisen grep två män som spraymålat på olika platser i Borgå den senaste tiden – däribland på paradplats vid ån.

Det var en förbipasserande som bussade polisen på de två klottrare som varit aktiva i Borgå den senaste tiden. De två männen som är i 28- och 22-årsåldern höll på att spraymåla tidigt på torsdagsmorgonen när vittnet ringde polisen som skickade en patrull till platsen. Polismännen hittade de misstänkta klottrarna omkring femtiden på morgonen. De misstänks nu för att ha "taggat", alltså spraymålat bokstavskombinationer som identifierar målaren på flera håll i Borgå.

Kriminalkommissarie Jyri Hiltunen säger att majoriteten av männens taggar är stora, 1,5 meter höga bokstäver som de sprayat på allt från väggar till trafikmärken. Klottret finns bland annat på Näse gårds mur, på toaletterna vid bron i Gamla stan, på pumpstationen och på trafikmärken vid motorvägen i Hornhattula.

– De har använt lite olika taggar, däribland OPRE, WOY och FLR. Grejen är att alltid använda samma. Vissa taggar är personliga markeringar, andra är för att markera att gänget varit där, säger Hiltunen.

De två misstänkta männen kan vänta sig stora skadeståndskrav när och om de döms i tingsrätten.

– Vad tingsrätten sedan kommer fram till är en sak. Men vi räknar med tusentals euro i kostnader att tvätta bort sprayfärgen. Jag vet inte ens hur man får bort så stora bokstäver från till exempel den historiska muren vid Näse gård.

Det är oklart när fallet går vidare till åklagaren.

Mer läsning