Klockriketeatern firar födelsedag i Lovisa

NOBELPOETER. Klassiska gitarristen Timo Korhonen och skådespelaren Dan Henriksson dukar upp ett musikprogram med Nobelkänning på svenska dagen i Lovisa. Bild:

Klockriketeatern med Lovisabon Dan Henriksson i spetsen firar 25-årsjubileum i år. Det gör man bland annat på svenska dagen i Lovisa i form av en konsert med Nobelpoeter.

Det är exakt sextio år sedan två poeter hyllades i Stockholm hösten 1956. Medan årets pristagare i litteratur leker kurragömmalek med Nobelstiftelsen hyllas två tidigare vinnare med ett poesi- och musikprogram i Lovisa.

På svenska dagen den 6 november gästar jubilerande Klockriketeatern staden med ett timslångt program där texter av Juan Ramón Jiménez och Harry Martinson framförs av gitarristen Timo Korhonen och berättaren Dan Henriksson.

Juan Ramón Jiménez Silver och jag är historien om vänskapen mellan en man och hans åsna, en öm betraktelse av livets och naturens kretslopp i en by i Andalusien. Pjäsen, som Klockriketeatern uruppförde i Finland år 2007, är ett melodramaverk, det vill säga texten är komponerad men framförs av en talröst. Lovisapubliken får höra en konsertversion av föreställningen.

J.R.Jiménez fick Nobelpriset i litteratur 1956 och samma höst utkom Harry Martinsons storverk Aniara – en revy om människan i tid och rum. Martinson fick sitt Nobelpris år 1974, tillsammans med Eyvind Johnson.

Klockriketeatern bjuder på poesi- och musikprogram i Rådhuset i Lovisa på svenska dagen, det vill säga söndagen den 6 november klockan 15.

Programmet formas av tre delar: Harry Martinsons Aniara, traditionell gitarrmusik samt en konsertversion av Juan Ramón Jiménez pjäs Silver och jag.

Det cirka timslånga programmet framförs av gitarristen Timo Korhonen och skådespelaren Dan Henriksson.

Arrangörer är Lovisa stads kulturväsen och Klockriketeatern.

Fritt inträde.

Inom ramen för svenska dagen-firandet i Lovisa ger Dan Henriksson, skådespelare och chef för Klockriketeatern sedan 2005, ger en kort introduktion till Aniara. Programmet omfattar även tre klassiska tangomelodier, framförda på gitarr av Timo Korhonen.

25-årsjubilerande Klockriketeatern har tagit sitt namn efter Harry Martinsons roman Vägen till Klockrike.

Mer läsning