Klippig kust blev svartvit fotokonst

Naturfotografen Kristian Frantz när än ständig fascination för svartvita landskap. Nu ställer han ut en serie dramatiska klippbilder på Galleria Colmio i Borgå.

Klippan heter Sibbobon Kristian Frantz serie om sjutton bilder som under de närmaste veckorna visas på Galleria Colmio i Gamla stan. Så är det också klippor, närmare bestäm klippstranden på ön Kallo utanför Björneborg, som han studerat genom kameralinsen – under alla årstider, i varierande väder, på olika tider av dygnet och det över en period på flera år.

– Vi har en liten stuga i Havs-Björneborg, säger Frantz som en förklaring till varför han fastnat just för klippformationerna så långt ute på västkusten som man kan komma längs med riksväg 2 i Björneborg.

Det är också klipporna i samspel med vattnet som Kristian Frantz försöker fånga i sina svartvita fotografier. Ibland bjuder han även in moln och himmel in i den tysta dialogen. Bilderna på de uråldriga klipporna kommer med ett visst mått av mystik; så är det också någonting som man inte kan se med blotta ögat som han försökt locka fram.

– Jag har experimentera med långa exponeringstider, till och med tider på flera minuter, för att släta ut vattnet och locka fram klippornas former och strukturer. Det roliga med det är att man inte på förhand vet vad man åstadkommer utan den slutgiltiga bilden föds av försök och misstag.

SVARTVITT. För utställningen har Kristian Frantz valt ut sjutton motiv ur serien Klippan. Han fotograferar genomgående i svartvitt. Bild: Kristian Frantz

Bergigt perspektiv

I flera av de utställda bilderna famnar havet klipporna som en grå hinna, medan man i vissa av fotografierna kan se an antydan till rörelse i vattenytan – mjuka böljor som sköljer in över mjukslipat urberg.

Trots att klipplandskapet förefaller beständigt och alltid likadant, har Kristian Frantz med kamerans hjälp lyckats locka fram nya perspektiv på utbuktningar, språng och skrevor. Årstidernas spel har gett bilderna – för det mest tagna i skymningen – ytterligare en dimension.

– Klipporna ser för det mest rätt lika ut, men om vintern bildas nya formationer tack vare isen och snön. Klipporna i sig är inte särskilt höga, och ofta jag sökt mig till havsranden nedanför för att hitta spännande vinklar.

Svartvit syn

Det svartvita uttrycket är givet för honom: det är då som naturens alla intressanta aspekter träder fram med önskvärd tydlighet.

Jag har ofta sökt mig till havsranden nedanför för att hitta spännande vinklar på klipporna.

– Färger är överflödiga så jag ids inte bråka med dem. De bara stör, säger Kristian Frantz.

Också då det inte handlar om klippor är det i första hand i naturen som Kristian Frantz hittar sina fotomotiv. För ett par år sedan ställde han ut bilder på en annan favoritplats, Molnträsk i hemkommunen Sibbo, och just nu gör han ofta strövtåg till Sibbo storskog.

– Jag har också gett mig på lite street-fotografering, och det har till och med smugit sig in människor i mina senaste bilder.

Kristian Frantz har en specialyrkesexamen för fotograf med inriktning på naturfotografi och originalbilderna i serien Klippan, gjorda åren 2011–2017, var en del av hans slutarbete. Nämnas kan att en av hans isiga klippbilder nådde finalplats i naturfototävlingen Årets naturbild i Finland.

Klippan

Naturfotografen Kristian Frantz ställer ut sjutton svartvita fotografier på Galleria Colmio.

Utställningen pågår den 28 februari till 18 mars.