Klimatet är värt att stå upp för

Ett tjugotal gymnasiestuderande samlades vid 14-tiden på fredagen torget i Borgå. De stödde skolungdomarnas demonstration för klimatet, som ordnades tidigare under dagen utanför Riksdagshuset i Helsingfors. De engagerade ungdomarnas budskap fick tyvärr skalla enbart för varandra och den samlade pressen.

– Älska människorna, skriker en demonstrant på finska.

– Hata utsläpp, svarar resten av gruppen i kör, och ropen fortsätter turvis en stund.

De omkring tjugo ungdomar som valde att visa sitt stöd för klimatdemonstrationen i Helsingfors på fredag förmiddag vet vad de vill och vad som är viktigt.

– Jag vill göra något för klimatet, säger Erika Veppling som svar på frågan varför hon valt att delta i stödaktionen.

I famnen har hon en stor uppblåst badboll föreställande jorden.

– Det känns som om beslutsfattarna inte tagit klimatet på så stort allvar. Det pratas mest, fortsätter Veppling.

– Det är bra att vara säker på fakta, men nu börjar det vara bråttom med besluten, säger hennes kompis Rebecka Johansson.

– Och det är ju vi som ska leva på jorden i framtiden, jag är orolig för att man inte kan leva på jorden när vi ska fatta besluten, säger Erika Veppling.

Lokalt initiativ

Det är Karla Still som studerar vid Borgå Gymnasium som står bakom stödaktionen i Borgå. I sitt tal kräver hon bättre möjligheter att använda kollektivtrafik och att klimatet uppmärksammas i beslut som fattas. I år är det både riksdagsval och EU-val och klimatet bör definitivt vara ett viktigt tema i båda.

– Genom modiga och nödvändiga beslut blir det lättare att leva klimatsmart, säger hon.

Hon talade om koldioxidavtrycket som för finländarnas del är stort, mycket större än per individ i många andra länder. Det måste förändras, och det snabbt.

– Vi är framtiden och vi kräver klimatåtgärder nu, avslutar Still sitt tal.

FÖR SIN FRAMTID. Ett tjugotal gymnasiestuderande demonstrerade för större medvetenhet om klimatet på torget i Borgå i fredags. Bild: Jannika Lindén

Startskottet för dagens demonstrationer på olika håll i Finland var klimattoppmötet i Polen i december. Då talade 15-åriga svensken Greta Thunberg under toppmötet, och hon fick mycket uppmärksamhet efter det. Varje fredag under hösten har Thunberg suttit i klimatstrejk utanför Sveriges riksdag, och hennes exempel har följts upp på många orter i Sverige.

Klimatstrejker har ordnats också i en rad andra länder, och nu har alltså finländska ungdomar beslutat att göra samma sak. Gymnasiet Grankulla samskola är finländsk initiativtagare till demonstrationen och många orter nappade på.