Klibbig substans täckte bilar parkerade vid centralidrottsplanen – entreprenören tar på sig ansvaret

KLIBBIGT. Polyuretan håller löpbanorna fina men sprayen är väldigt svårt att avlägsna till exempel från bilarnas plåtar och fönster. Bild: Kristoffer Åberg

Tidningen Uusimaa skriver om ett missöde som skedde i maj då centralidrottsplanen i Borgå behandlades med polyuretan.

Enligt tidningens uppgifter drabbades åtminstone ett tiotal bilar men de misstänks vara ännu fler. En av bilisterna som råkade illa ut berättar för Uusimaa om hur det gick till.

Kvinnan hade som vanligt parkerat sin bil vid Fänriksgatan invid planen på morgonen. När hon kom tillbaka efter arbetsdagen såg bilen annorlunda ut.

– Det var svårt att se genom vindrutan och vindrutetorkarna fungerade inte, säger hon till Uusimaa.

Bilen var helt och hållet täckt med små orangea prickar som satt hårt fast och först misstänkte hon att den klibbiga substansen var någon typ av pollen. Men hon kom också ihåg att det pågått något slags arbete på idrottsplanen samma morgon så hon beslöt sig att kontakta staden. Därifrån skickades hon vidare till entreprenören Jäämestarit som per e-post bekräftade att det hade skett ett missöde:

"Tyvärr har ytbehandlingsmedlet som sprayats ut på planen spritts längre bort med vinden."

Kvinnan fick också kontaktuppgifterna till en biltvätt som på entreprenörens räkning rengör de drabbade bilarna.

Det var svårt att se genom vindrutan och vindrutetorkarna fungerade inte.

Tar en hel dag

På Jäämestarit berättar arbetsledare Sari Hynynen för Uusimaa att man använder polyuretan för att skydda och förbättra ytan på idrottsplanen. I fjol förnyades ytan på planen och årets polyuretanbehandling var en del av renoveringsprojektet.

Hon säger att man inte på förhand kan bestämma tidpunkten för behandlingen eftersom vädret måste vara lämpligt: det får inte regna, ytan får inte vara fuktig och det skulle heller inte få blåsa.

Enligt Hynynen har ett tiotal personer kontaktat henne om att de fått polyuretanspray på sina bilar vid centralidrottsplanen. Hon säger ändå att dylika misstag är mycket sällsynta.

På biltvättsfirman Kosoja Painting & Coating som fått i uppgift att rengöra bilarna berättar Pia Laakso till Uusimaa att arbetet inte görs i en handvändning. Det går en hel arbetsdag per bil och räkningen stiger till ungefär 400 euro.

Kvinnan som ursprungligen kontaktade Uusimaa är nöjd med att staden och Jäämestarit reagerande snabbt då hon tog kontakt men hon beklagar att de inte gått ut med någon offentlig information.

Hon säger att hon inte ens vill tänka på hur många bilister som bara förundrat sig över det klibbiga lagret på deras bilar utan att veta vart de ska vända sig.

– Det irriterar mig att man inte informerat om saken.

Här kan du läsa Uusimaas artikel.

Mer läsning