Klenvirke orsakade mycket jobb i Lovisahamnen i fjol

POSITIVT. Tiina Vepsäläinen, vd för Lovisa hamn, rapporterar ökade trafikmängder från i fjol. Hamntrafiken ökade med 14 procent jämfört med året innan. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Trafikmängderna i hamnen i Lovisa ökade för andra året i följd. Exporten av klenvirke gick bäst och där noterades en fjorton gånger så stor fraktmängd jämfört med året innan.

Frakttrafiken i Lovisahamnen landade i sin helhet på 756 000 ton år 2018 vilket är en ökning med hela 14 procent gentemot året innan. Både mängden exportvaror och transiteringstrafiken ökade märkbart i fjol och även importen hölls på en stabil nivå.

– Transiteringen håller på att bli en viktig del av vår trafik. Det märks också som att tågtrafiken till och från hamnen blivit livligare, säger vd för Lovisa hamn, Tiina Vepsäläinen, i ett pressmeddelande.

Det är i huvudsak sågvaror och säd som exporteras utifrån hamnen i Lovisa. I fjol var det speciellt klenvirket som ökade mest, sett till exportmängderna. Enligt Vepsäläinen gynnas hamnverksamheten av att lasternas innehåll blir mångsidigare.

Lovisa hamn gjorde också ett ekonomiskt bra år, omsättning ökade med 15 procent 2018 och steg till 1,4 miljoner euro. Det positiva bokslutet gör att hamnbolaget kan betala över 100 000 euro i aktieutdelning till sina ägare.

Sedan 2017 äger Helsingfors hamn 60 procent av hamnbolaget i Lovisa. Resten ägs av Lovisa stad. ÖN