Klassisk Borgåvy fick eget jubileumsmynt

SAMLINGSVARA. Borgå uppmärksammas med ett jubileumsmynt av valören 5 euro. Bild:

Borgås mest klassiska vyer uppmärksammas med ett jubileumsmynt. Det är Suomen Rahaliike som präglat myntet med nationallandskapet på åtsidan.

Den vackra vyn över Borgå ådal och Gamla stan i Borgå finns nu präglad på ett jubileumsmynt med ett nominellt värde på 5 euro. Med myntet vill Suomen Rahaliike, som är en av Myntverket i Finlands officiella återförsäljare, uppmärksamma och hedra ett värdefullt nationallandskap i Finland.

Jubileumsmyntets åtsida (krona) pryds av en bild över Borgå ådal och Gamla stan medan frånsidan (klave) präglats med Finlands karta med Borgå inprickat på sydkusten.

Myntet kommer i två utföranden, ett Unc-präglat mynt, det vill säga ett perfekt mynt utan slitage eller skada som inte varit i cirkulation, och ett så kalla Proof-präglat mynt som är utförd i högsta möjliga präglingskvalitet. De först nämnda mynten har präglats i 15 000 exemplar och säljs för 9,90 euro medan de polerade Proof-mynten med frostad relief och spegelblanka fält präglats i 3 000 exemplar. Så kostar myntet också mer, 21,90 euro.

Jubileumsmynten med Borgåmotiv kommer ut på marknaden den 2 oktober. Numismatiker och andra får mynten, med en diameter på 27,25 millimeter och en vikt på 9,8 gram, levererade i askar.

Mer läsning