Klassikerserien intar domkyrkan i höst

SMAKPROV. Tenoren Tom Nyman och kantorn Eric-Olof Söderström bjöd på en musikalisk aperitif då programmet för höstens Klassikerserie presenterades i Lilla kyrkan i Borgå. I höst går alla konserter av stapeln i domkyrkan. Bild: Kristoffer Åberg

Den så kallade Klassikerserien, Borgånejdens musikinstituts terminvisa satsning på klassisk musik, fortsätter i höst med fyra sakralt färgade konserter. Passande nog är konsertplatsen den här gången Borgå domkyrka.

Stora känslor, omvälvande händelser, människan som en del av naturens gång och andligt kapital löper som en livstråd genom höstens Klassikerserie. Den starka tematiken är orsaken till att Borgånejdens musikinstitut har valt att servera publiken klassiskt i överensstämmande miljö: man har lämnat Konstfabriken för Borgå domkyrka. Det vankas en konsert per höstmånad – september, oktober, november, december – och först ut är Gustav Mahlers smärtsamt stormande Das Lied von der Erde, Jordens sång.

– Alten Tiina Penttinen och tenoren Tuomas Katajala tar sig an verket tillsammans med E-ensemble ledd av Esa Heikkilä, säger Päivi Honkaniemi, musikalisk ledare på musikinstitutet.

Stora känslor svallar också i samband med oktoberkonserten som är en symfonikonsert tillsammans med violinisten Anna-Liisa Bezrodny och Lojo stadsorkester under ledning av Esa Heikkilä. Då är det samtida Jean Sibelius och Pjotr Tjajkovskij som lyfts fram med varsin symfoni, närmaste bestämt Sibelius Symfoni nr 3 och Tjajkovskijs violinkonsert, Violinkonsert Op. 35. Violinkonserten i D-dur är en helhet som i dag uppskattas stort såväl av musikerna som framför den, som av publiken.

Älskad konsert

Det var inte fallet då den uruppfördes 1882, först fyra år efter att den skrevs, eftersom den var tekniskt så svår att det tog tid att nöta in den.

– Tjajkovskij sågades totalt av den tidens mesta kritiker som beskrev slutresultatet med att "violinen plågas" och "det här är inte musik, det är en stank", berättar Honkaniemi. Och nu för tiden är violinkonserten hans kanske mest älskade violinkonsert, tillägger hon.

I slutet av november, passande nog på adventssöndagen, står klassikerseriens tredje konsert i tur. Då är det den Finländska barockorkestern och Fibo Singers som tar sig in Georg Friedrich Händels Messiasoratorium. I det här fallet återvänder man till rötterna och framför Händels verk på ursprungligt sätt, det vill säga i en slimmad version med åtta solister, åtta korister och sparsamt med blåsinstrument.

– I något skede gjordes Messiasoratoriet i enorma produktioner med tvåtusen korister, men i Borgå domkyrka ljuder Händels storverk ungefär som det gjorde på kompositörens tid.

Under adventskonserten hörs sopranerna Tuuli Lindberg och Kaisa Dahlbäck, altarna Teppo Lampela och Katariina Heikkilä, tenorerna Martti Anttila och Juho Punkeri samt basarna Jussi Lehtipuu och Sampo Haapaniemi.

Julstämning

Höstserien med klassisk musik kulminerar i december med Johann Sebastian Bachs Juloratorium kantaterna I-III. Enligt Päivi Honkaniemi uppförs verket i Borgå domkyrka uttryckligen på publikens önskan. Också här är det ett meriterat garde som tar sig an det episkt musikaliska storverket. Lojo stadsorkester och Dominante-kören under ledning av Seppo Murto tolkar oratoriets tre första – och oftast uppförda – delar tillsammans med sopranen Hedvig Paulig, alten Essi Luttinen, basen Ilkka Vihavainen och musikinstitutets egen stjärna, tenoren Tom Nyman som också fungerar som berättare.

Under tisdagens presstund i Lilla Kyrkan bjöd Tom Nyman och kantor Eric-Olof Söderström på en musikalisk aptitretare i form av en snutt ur Robert Schumanns försommarsköna Dichterliebe och klassikern Summertime ur George Gershwins opera Porgy and Bess.

Inbjudna var också vänner av klassisk musik, åhörare som under den gångna säsongen köpt seriebiljett och gästat alla konserter. Höstens repertoar avslöjades samtidigt också för dem och flera av de församlade var inte sena med att fråga: När och var får man köpa biljetter?

– Biljetter säljs från och med i dag, och en nyhet för hösten är att det också finns biljetter till pensionärspris, säger Päivi Honkaniemi. Precis som tidigare går det också att lösa ut seriebiljett som ger fyra konserter till priset av tre.

Musikinstitutets klassikerserie genomförs i samarbete med Porvoon suomalainen seurakunta, Borgå svenska domkyrkoförsamling och Borgå stads kulturtjänster.

4

klassiska konserter som Borgå musikinstitut ordnas under hösten i Borgå domkyrka.

I september ger Mahlers Das Lied von der Erde, i oktober en Symfonikonsert, i november en adventskonsert och i december Bachs Juloratorium.

Biljetter 27/20 euro, seriebiljett 78/52,50 euro.

Förhandsbokning via netticket.fi eller via Kompassen tfn 020-69 2250.