Klassikerserien inleds med Mahler

TENOR. Tuomas Katajala sjunger tre sånger ur Gustav Mahlers Das Lied von der Erde medan ... Bild:

Gustav Mahlers storverk Das Lied von der Erde inleder på onsdag Musikinstitutets Klassikerserie. Nytt för i höst är att konserterna ordnas i Borgå domkyrka.

Das Lied von der Erde, eller jordens sång som österrikaren Gustav Mahlers komposition från 1909 brukar kallas på svenska, beskrevs till en början som en symfoni. I själva verket består verket av sex sånger komponerade för alt, tenor och orkester, och ofta brukar man tala om jorden sång som en sångsymfoni. Mahlers verk beskriver jordens skönhet och livets förgänglighet, människan som en del av naturens kretslopp.

Sångerna texter baserar sig på kinesiska dikter som via översättningar till franska översatts vidare till tyska. De fördelar sig tre om tre, det vill säga altsolisten Tiina Penttinen sjunger tre av sångerna och tenoren Tuomas Katajala tre. Penttinen har uppträtt på otaliga scener både i Finland och utomlands och är numera till vardags knuten till operan i Chemnitz. Katajala sjunger sedan 2006 i Nationaloperans kör och har också upprätt på många europeiska operascener.

Som gästande orkester i Borgå domkyrka hörs kammarorkestern E-ensemble under ledning av dirigent Esa Heikkilä. Här görs Mahlers verk i Arnold Schönbergs arrangemang; han har skrivit om orkesterpartiet för kammarorkester.

Konserten räcker en dryg timme

Gustav Mahlers jordens sång ges onsdagen den 14 september klockan 19 i Borgå domkyrka.

Medverkande: E- ensemble, Tiina Penttinen, alt, Tuomas Katajala, tenor, Esa Heikkilä, dirigent.

Biljetter 27/20 euro eller seriebiljett till alla fyra konserter i klassikerserien 78/52,50 euro. Biljetter i förköp via netticket.fi och servicestället Kompassen tfn 020 69 2250.

Mer läsning