Klassiker i mästerlig nyversion

REDSKAP. En pilbåge och ett svärd är all utrustning man har, och man får varken nya vapen eller färdigheter under spelets gång. Utöver kolosserna har världen vare sig några andra fiender eller vänliga invånare att integrera med. Att spelet inte säljs till fullpris gör bara köprekommendationen ännu enklare att utfärda. Bild:

Spelet Shadow of the Colossus får högsta betyg av ÖN:s spelrecensent.

De senaste åren har spelbranschen präglats av mycket återutgivningar, något som inte enbart genererat positiva reaktioner. Somliga skulle rentav tala om ett slags återutgivningshets.

Själv är jag en förespråkare av initiativet, så länge inte oproportionerliga resurser stjäls från nya projekt. Att konservera spel för framtiden bidrar till att göra mediet mindre historielöst, där annars många titlar skulle bli otillgängliga och falla i glömska (otänkbart i exempelvis film- eller musikvärlden).

Görs det dessutom så ambitiöst och omsorgsfullt som med Shadow of the Colossus är det förstås en fantastisk bonus.

Shadow of the Colossus

Format: PlayStation 4

Åldersgräns: 12

Betyg: 5/5

Team ICO:s äventyr om pojken Wander, som för att befria en flicka från en förbannelse måste spåra upp och nedlägga 16 så kallade kolosser, blev inte bara rikligt prisat när det släpptes 2005 – utan har med tiden rentav kommit att föräras klassikerstatus i många kretsar. Den högaktuella PS4-restaureringen gjuter på bästa sätt nytt liv i mästerverket, och ger de oinvigda (eller redan frälsta) möjlighet att uppleva det under bästa möjliga förutsättningar.

Hur man letar reda på, och överlistar, varje koloss får man själv klura ut. Information och vägvisar hålls till ett minimum och är alltid subtilt integrerat för att aldrig bryta illusionen. Shadow of the Colossus lyckas med det sällsynta konststycket att kännas befriande avskalat, utan att för den sakens skull bli banalt eller svårnavigerat. Det är speldesign i dess finaste form.

Tack vare det genomgående smakfulla ansiktslyftet är kolosserna detaljerade och levande som aldrig förr – och mötena med dem ännu mäktigare. Deras kroppsvolym får sällan plats inom bildytans ramar, och marken skälver och dammet yr av deras vikt. Alla har de sina svaga punkter som måste lokaliseras och angripas, med olika anatomiska och miljömässiga skillnader som gör att inget möte är det andra likt.

Den vackra och atmosfäriska spelvärlden bidrar också starkt till upplevelsens storhet. Äventyret tar en genom tätbevuxna urskogar, mystiska ruiner, ödsliga slätter och ännu ödsligare öknar – stilfullt ackompanjerade av förhöjande ljudeffekter och stämningsmusik.

Så ödesmättat men ändå så vackert; så fåordigt men ändå så känslostarkt; så avskalat men ändå så storslaget. Alla bitarna faller på plats likt ett pussel. Shadow of the Colossus är i högsta grad fortfarande förtjänt av dess klassikerstatus, och tack vare denna mästerliga nyutgåva nu ytterligare framtidssäkrad.

Har du ännu inte upplevt Shadow of the Colossus är det hög tid.