Klassiker i energiska händer

ÖVNING. Från vänster Torolf Antas, Kim Jordas, Henrik Antas, Gita Nylund, Maria Backman, Fanny Tyskas och Tom Pallas under en av övningarna på Hemborg. Den 20 januari är det premiär för Hindersby Teaters uppsättning av Revisorn. Bild: Emma Tuominen

– Energi, energi, energi, energi!Regissör Tomi Korhonen går med långa steg genom den stora salen i Hemborg i Hindersby.

Tomi Korhonens slutdestination är scenen, där åtta personer framför avslutningsakten i Revisorn av Nikolaj Gogol. För varje utrop pumpar han ivrigt fram och tillbaka med händerna, som om han fysiskt försöker överföra sin egen energi till skådespelarna.

– Håll dig bara till gruppen, borgmästaren!

– I går sade du att jag ska gå åt sidan, svarar Tom Pallas som gestaltar tilltalade borgmästare.

– Sade jag så? Jag ändrade mig.

Fortfarande sker repetitionerna med manus i hand hos samtliga skådespelare, men pjäsen börjar helt klart utforma sig. Den 20 januari är det premiär, och till dess är man redo lovar regissör Korhonen.

– Vi är enligt tidtabell, och det är alltid bra. Några gånger har vi dragit igenom allt material, så nu har vi en råskiss. Nu börjar det roliga arbetet med att finslipa. Allt är förstås roligt, men det är extra roligt.

Rysk samhällssatir fascinerar

Under det senaste decenniet har det satts upp fyra bygdehistoriska pjäser på Hindersby Teater, samtliga nyskrivna av Isa Stenberg. I år ser konceptet annorlunda ut, med en ny regissör i form av Tomi Korhonen och en gammal pjäs i form av den ryska klassikern Revisorn från 1800-talet.

Korhonen berättar att han länge drömt om att få sätta upp pjäsen.

– Jag har själv varit med på scenen i en produktion av Revisorn för åtta år sedan, och har läst manuskriptet många gånger sedan dess och funderat på hur jag själv skulle utforma pjäsen.

Jag tycker att det är bra text, rolig text och lämpligt samhällskritisk. Den driver med makthavarna, och det är alltid bra att göra sådant.

Korhonen har studerat scenkonst vid yrkeshögskolan Novia och har regissörserfarenhet bland annat från Jurvan Teatteri i Österbotten, där han satt upp pjäser som Aina joku eksyy och Sofi Oksanens Puhdistus.

– Nu är det skönt att komma ner till södra Finland och få mer jobb här, det känns mer hemtrevligt. Här i Hindersby finns det en vilja och en drive att spela teater och alla har varit positivt inställda till årets pjäs.

Erfaret och entusiastiskt gäng

Uppe på scenen fortsätter agerandet. Postiljonen vecklar ut ett brev och deklarerar högt och ljudligt att revisorn är en bluff. Regissör Korhonen, som nu slagit sig ner på en stol, studsar häftigt upp och ner – till synes oförmögen att kunna sitta stilla i denna spännande stund.

Dramatiskt reagerar han på varje replik som uttalas uppe på scenen med ett "Åå!", "Åhå!" eller "Jusså!".

Joel Enqvist, som inte deltar i slutscenen utan betraktar den nere från salsgolvet, skrattar åt Korhonens inlevelse.

– Det är roligt att se när han är så ivrig.

Han skyndar att samtidigt berömma regissören.

– Han tar skådespelarna bra. Vi får komma med egna idéer, men han behärskar ändå helheten. Och det är Tomi som gör pjäsen rolig. När man läser manuskriptet är det bara en torr talpjäs, men Tomi lägger till grejer som gör det roligt.

Enqvist, som spelar bluff-revisorn Chlestakov, hör till de yngre och grönare krafterna i årets ensemble på elva personer. I övrigt består skådespelartruppen till stor del av rutinerade amatörer som Tom Pallas, Gita Nylund och Antas gånger tre. Dekoren har planerats och utförts av Berit Husberg i samarbete med regissör Korhonen, och för ljus och ljud står Jonas Randers. Ett stabilt och erfaret gäng, med andra ord.

– Det känns på riktigt mycket bra, säger Korhonen. Man märker att det funkar, och då är det ännu flera veckor kvar till premiär. Därför är jag inte på det sättet nervös, först sedan när det närmar sig premiär börjar händerna skaka och livet blir svårt.

På frågan om vem som ska komma och se på pjäsen har han ett enkelt svar:

– Sådana som vill komma och njuta av en fin kväll och förhoppningsvis få skratta lite. Det är en rolig pjäs, men jag hoppas också att den väcker tankar, och att publiken kan hitta kopplingar till samhället vi lever i i dag.

Arrangeras av Hembygdens Hopp i Hindersby rf.

Har premiär 20 januari 2017 på Hemborg.

Spelas 7 gånger i januari–februari.

Biljetterna kostar 20 euro och kan bokas på numren 044–375 6518 och 040 759 0025.

Servering under pausen ingår.

Mer läsning