Kläder av god kvalitet håller sig i årtionden

HELLRE GAMMALT ÄN NYTT. Maarit Kautto vurmar för vintage. Bild: Kristoffer Åberg

Det finns andra sätt att klä sig än att dra på sig ett av de miljarder nya plagg som produceras världen över årligen. Ett etiskt sätt är att köpa kläder som burits av någon annan.

En omsorg om miljön ledde Borgåbon Maarit Kautto in i vintagehandeln.

– Jag har en utbildning (vestonom) inom klädbranschen och har redan i femton års tid burit på en dröm om att kunna göra något åt det växande klädberget. Globalt sett tillverkas det över 150 miljarder nya plagg årligen och det blir vara värre.

För ett och halvt år startade Maarit företaget Niin Mua. Företaget säljer vintagekläder på nätet.

– Vintage är kläder som tillverkats på sjuttiotalet eller tidigare. I mitt utbud finns också en del från åttiotalet och nittiotalet. De äldsta plaggen är från fyrtiotalet. I min nätbutik finns 1 500 produkter och dubbelt så mycket har jag i lager.

Lagret fanns till en början hemma på vinden, men i och med att verksamheten växte i omfattning hyrde Minna in sig i Linnankoskigatan 39. I de två rummen där hänger kläderna och accessoarerna tätt. Det mesta säljs via nätet, men ibland ordnar Minna öppet hus, senast i lördags, och säljer direkt till kunderna.

Hon berättar att sociala medier är en ypperlig marknadsföringskanal. På ett och halvt år har hon kommit upp till 5 000 följare på Facebook och 1000 på Instagram.

Kvalitet

– Folk tror att jag besöker loppmarknader och köper upp där. Det gör jag också, men i dagens läge är det så att jag åtminstone en gång per dag blir kontaktad av någon som vill sälja mig något. För några dagar sedan blev jag uppringd av en dam som hade 49 vintageklänningar hängande i skrubben. Hon skulle flytta och såg sig tvungen att avstå från klänningarna. Jag gav ett bud på plaggen och köpte alla.

Maarit vill ha ett foto på plagget innan hon bestämmer sig för köp. Hon säger att det är sällan hon blir besviken. Det säljaren fört fram håller i de flesta fall streck.

Hon tänker inte bara på miljöbelastningen utan också på dem som i ofta i svåra förhållanden syr oss nytt. Det produceras en massa, men kvaliteten är det si och så med.

– Till och med kända lyxvarumärken tillverkas i Asien.

Maarit har främst riktat in sig på inhemska plagg, ungefär 75 procent av utbudet är tillverkat i Finland. Under den finska textilindustrins glansperiod hade landet 30–40 exportföretag. Det fanns till och med klädtillverkning i Borgå: Jet Junior och Lollipop.

Hon säger att hennes vurm för vintage inte bara handlar om den goda kvalitet som kännetecknar äldre plagg.

– Det handlar också om historia. När jag säljer ett plagg berättar jag samtidigt allt jag vet om plagget, till exempel var och av vem plagget sytts upp.

Maarit är mycket nöjd med att hon gick in på vintage och begagnat. Personliga kläder och hållbar konsumtion är hennes ledord.

– Jag tror också att de som tänker som jag är en växande grupp. Budskapet har kanske ännu inte nått alla, men jag hoppas att vi inom tio år nått så långt i miljötänkandet att begagnat är det som gäller.

I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal.

Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär. I USA förekommer det att kläder från grungeperioden säljs som vintage från nittiotalet.

På auktionssajter används termen vintage ibland felaktigt som synonym till retro vid klädförsäljning. Det är missvisande, eftersom begreppet retro innebär att plagget är nyproducerat i en tidigare tidstypisk stil, till exempel klänningar som inspirerats av sextitalet. Ett nyproducerat plagg kan inte vara vintage, men kan däremot vara i retrostil.

Källa: Wikipedia

Mer läsning