Kjell har kört för Lovisa i 38 år

Lastbilschaufför Kjell Trogen från tekniska centralen valdes till Årets medarbetare 2016 i Lovisa stad.  Bild: Marit Björkbacka

Lovisa stad uppmärksammade i fredags med en gemensam mottagning i Rådhuset anställda och förtroendevalda som år 2016 verkat i 20, 30 eller 40 år i kommunala uppgifter.

Stadsdirektör Olavi Kaleva delade i fredags ut kommunförbundets förtjänsttecken till tretton förtroendevalda och uppmärksammade anställda som år 2016 verkat i 20, 30 eller 40 år i kommunala uppgifter.

Kaleva premierade också lastbilschaufför Kjell Trogen från tekniska centralen. Trogen valdes till Årets medarbetare 2016 i Lovisa stad. 

– I motiveringen till valet tas upp att Trogen är skicklig och har en synnerligen bra inställning till arbetet. Trogen är känd för att planera och organisera jobbet effektivt vilket är värden som vi högt uppskattar hos våra arbetstagare, säger Jan Rosenström, personalchef för Lovisa stad.

I utnämningen nämns också Trogens gedigna arbetserfarenhet i branschen och hans öppna inställning till nyheter.

För Kjell Trogen kom utnämningen som en positiv överraskning. Han trivs med sitt arbete och uppskattar de moderna hjälpmedel han har i arbetet. Så har det ändå inte alltid varit.

Allt gjordes för hand

– När jag började jobba för staden direkt efter att skolan tagit slut år 1978 tänkte jag att här blir jag inte länge.

På den tiden var de hjälpmedel man hade tillhanda gammalmodiga och det mesta gjordes för hand. En långtradare med 40 ton vägsalt måste exempelvis lossas för hand. Trogen blev ändå kvar i stadens tjänst och inledde sin arbetsbana som hjälpkarl endast 15 år gammal.

– Under de här 38 åren har det verkligen gått framåt med maskinparken. Då jag började som chaufför fick jag köra en Sisu Kontio årsmodell år -71. När man körde blåste det lika mycket in i hytten som utanför.

I dag är Trogens arbetsfordon en imponerande lastbil av märket Scania med hydraulikplog, sandning och med ett bett under fordonet som jämnar vägen. Den har han inget att klaga på.

Då det är snökaos ute är det Kjell Trogen som ser till att vägarna är körbara igen. Förutom gatuplogningen sköter han tillsammans med elmontörer om gatubelysningen samt avlägsnar skrotbilar, bryggor och båtar när det behövs.

Ensam chaufför i Lovisa

Under åren har antalet lastbilar som används av staden minskat märkbart.

– I lilla Lovisa hade vi fyra egna lastbilar. Nu är jag ensam lastbilschaufför i Storlovisa, berättar han.

Sammanslagningen gav ändå Trogen en fördel som han inte byter bort i första taget.

– Efter den har jag vartannat veckoslut ledigt om vintern utan jour. Före det körde jag under vintern i 30 år ensam utan ett enda veckoslut ledigt.

En av fördelarna med arbetet är möjligheten att själv planera sin dag.

– När man var ung fick man arbeta efter andras order. Nu kan jag göra arbetet på mitt eget sätt. Då får man så mycket mera gjort.

Årets medarbetare 2016

Kjell Trogen

40 år

Ingalena Arvo

Barbro Ekholm

Jorma Junnonen

Anita Karlsson

Rea Karlstedt

Tom Nyström

Merja Salo

Ilkka Sorva

Kommunförbundets förtjänsttecken i guld 40 år

Veikko Ekström

Kommunförbundets förtjänsttecken i guld 30 år

Erkki Asikainen

Bengt Wilhelmson

Kommunförbundets förtjänsttecken i silver 20 år

Katri Haverinen

Pia Hydén

Unto Hämäläinen

Jari Kekkonen

Bengt Kullberg

Torbjörn Lönnfors

Osmo Salli

Jarmo Sihvonen

Berndt-Gustaf Schauman

Toini Schroderus

Mer läsning