Killemaran avgör på Kanarieöarna

UNDERHÅLLANDE. Malin Klingberg är tillbaka med ett nytt, fantastiskt äventyr med Patrik, Irene och Pensionärsmakten. Också nu är det Joanna Vikström Eklöv som står för illustrationerna. Bild:

Malin Klingenberg är tillbaka med bok nummer fyra om Patrik, Irene och Pensionärsmakten. Den här gången bär det av till pensionärsparadiset Kanarieöarna.

Den fantastiske Alfredo

En bok om Pensionärsmakten.

Text: Malin Klingenberg.

Illustrationer: Joanna Vikström Eklöv.

Schildts & Söderströms 2016, 168 sidor.

Det blir ett kärt återseende med smarta detektivfröna Patrik och Irene i Malin Klingenbergs nyaste ungdomsbok Den fantastiske Alfredo. Senast tog de itu med den falska Bernice och nu är det medaljhungriga muskelknutten Alfredo – bland annat – som är föremålet för deras spaningar.

Pensionärsmakten med Bengta-Louise af Pärlemor och hennes prenikor i spetsen finns förstås också med, och där det finns värdefullt glitter att hämta är inte heller Irenes pappa, skurken Bi-Keps och hans anhängare långt borta. Inte ens då de egentligen borde skaka galler. Det vill sig inte bättre än att det som skulle bli en avkopplande resa till Kanarieöarna för Patrik, Irene och de övriga i Pensionärsmaktens styrelse blir en tjuvjakt med många förvecklingar.

Redan på flyget söderut är det någonting som känns skevt. Tanterna längst bak i planet luktar motorolja, stekt kyckling och motorolja – en lukt som Irene förknippar med sin pappa Bi-Keps. Men semester är semester, hon skakar av sig farhågorna och väl framme handlar det till en början om att läsa inplastade serietidningar i poolen (fint med barn som läser), och om täta besök på nöjesfältet (gratis inträde till nöjesfältet hela veckan torde vara en önskedröm för de flesta barn).

Tjuvaktigt gäng

Det säger sig självt att det hinner hända både och annat innan semesterveckan är till ända. Det tjuvas medaljer till höger och vänster och till och med tjuvarna själva hinner bli bestulna. Malin Klingenberg är hejdlöst fyndig som alltid och kompas utmärkt av Joanna Vikström Eklövs svartvita teckningar.

Det är detaljerna som gör det; hur kul är inte det att bovarna stulit svartvitrandiga tantbaddräkter i hotellshoppen, "just som vi sluppit fångdräkterna". Rätt skojigt är det också att den snobbige Alfredo beställer in mjölk som andra beställer rödvin, men i stället för druvsorter och årgångar är det kons beteende som avgör valet.

Klingenbergs prosa kommer med ett ungdomligt tilltal och är direkt förtjusande med sitt yviga bildspråk. Det är svårt att vara arg på en skurk som snyftar vid tanken på att igen sättas i fängelse och "drar upp så mycket snor i näsan att det låter som ett trasigt avgasrör". Inte för att tala om Alfredo som svassar omkring på hotellet i spända badbyxor med "ett hov av fjäskande beundrare som tar selfies med honom" och ger honom komplimanger.

Klipska barn

Precis som i de tidigare böckerna om Pensionärsmakten ger Malin Klingenberg barnet erkänsla: också nu krävs det en Patrik och en Irene för att lägga märke till det som de vuxna inte kan se. Lite vuxenhjälp behöver de visserligen också för att tackla alla medaljhungriga bovar. Härlig hjälp har de bland annat av Roffe (Malin Klingenbergs egen manickmästare såsom Q i James Bond) och hans uppfinning Killemaran. Det säger sig självt att inte ens den värsta bov kan hålla tätt om sina hemligheter då han bearbetas av "förfärliga kittelhänder".

Den fantastiske Alfredo går garanterat hem hos de unga läsare som redan tidigare charmats av Patrik, Irene och Pensionärsmakten. Däremot är det inget måste att ha läst de tidigare böckerna; det går utmärkt att kliva direkt på planet till Kanarieholmarna.

Petra Lind Reporter