Kevin Nieminen fikar efter guld i EM-buren

TRIPP, TRAPP, TRULL. Kevin Nieminen i mitten flankeras av tränarna Jaakko Dahlbacka och Marcus Vänttinen. Bild: Foto

Free fighting Tjugoårige Kevin Nieminen från Borgå representerar Finland i Europamästerskapen i free fighting för amatörer som den 22-26 november avgörs i Prag.Målet är kristallklart: att ta hem rubbet.

Född: 28.9.1996.

Utbildning: Grundexamen i logistik (Inveon).

Bor: I Borgå.

Klubb: Hardknocks Helsingfors.

Längd/vikt: 181 cm, 75 kg.

Tävlingsklass: 70,3 kg.

Matchfacit: 17 matcher, 8 segrar, 9 förluster.

Meriter: FM-guld i thaiboxning i juniorklass 2014, tvåa i Finnish Open i free fighting 2014, FM-brons i free fighting 2014.

– Konkurrensen är säkert hård men jag tycker det är en helt realistisk målsättning att vinna EM-guld, säger Kevin Nieminen.

Guld är faktiskt den enda valören som fattas i Nieminens medaljsamling som free fighter. År 2014 tog hand brons i finska mästerskapen och silver i Finnish Open. Samma år vann han visserligen också FM-titeln för juniorer, men den gången handlade det om thaiboxning.

– Mina första steg som kampsportare tog jag år 2011 då jag gick på en grundkurs i thaiboxning med före detta världsmästaren Mika Pietilä som ledare. Redan året därpå sadlade jag om och började satsa på free fighting, berättar Nieminen.

Det gäller att tävla smart, spara på energi i mån av möjlighet och försöka undvika skador.

I och med att tränarduon Jaakko Dahlbacka och Marcus Vänttinen för ett par år sedan flyttade till nygrundade Hardknocks Helsinki gick även Kevin Nieminen över till huvudstadsklubben.

– Jag åker varje dag till Helsingfors för att träna. Det här är med andra ord en grej jag tar på fullaste allvar. Tanken är att i något skede lämna min amatörstatus bakom mig och bli proffs.

Bild:

Kevin Nieminens matchfacit i free fighting består av åtta segrar och nio förluster. Avsikten är att redan i EM-turneringen i Prag snygga upp saldot så att antalet segrar är större än antalet förluster.

– Man kan förmoda att min viktklass (70,3) kommer att bli fylld till max, det vill säga locka 25 deltagare. Det innebär att det krävs fem segrar för att nå fram till målet och ta EM-guld, säger Nieminen.

Mixed martial arts eller i dagligt tal ofta MMA är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt.

Till skillnad från många traditionella kampsporter definieras inte MMA av hur utövaren ska genomföra en viss teknik, utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra.

Utövaren får göra i princip allting förutom ”fula trix”, så som peta i ögonen, slå/sparka i skrevet, nypas, bitas, dra i håret och så vidare.

En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.

Fem matcher inom loppet av lika många dagar. Det låter tufft.

– Visst måste man fundera lite annorlunda än då man förbereder sig för en enskild match. Det gäller att tävla smart, spara på energi i mån av möjlighet och försöka undvika skador.

Tack vare sin bakgrund som thaiboxare anser Kevin Nieminen att stående kamp hör till hans starkaste sidor.

– Några direkta svagheter kan jag inte peka ut, säger den optimistiska EM-resenären.

Finland ställer upp med sammanlagt 13 idrottare (4 damer, 9 herrar) i EM-tävlingarna i Prag. I föregående EM-turnering kammade Finland hem fyra guldmedaljer.

Mer läsning