Keskuskoulu repareras ännu i sommar

SOMMARREPARATIONER. Tätningar, utredningar och reparationer ska utföras i Keskuskoulu under sommaren. Bild: Cecilia Kristjankroon

Lokalitetsledningen i Borgå lägger upp reparationsprogrammet för Keskuskoulu, för sommaren och till en del också in på höstterminen.

Den stora totalrenoveringen av Keskuskoulu i Borgå blev färdig år 2007 men efter det har mycket hänt. Tätningsrenoveringar gjordes i hela skolan år 2016 och ett stort ingrepp var det när man tog bort den skadade isoleringen på vindsvåningen sommaren 2018.

Reparationerna fortsätter i sommar men nu känner man till endast små och lokala problem, närmast i allmänna utrymmen. Ett större problem är ändå gymnastiksalens entréhall som har skadad isolering i golvet. Skolelevernas sommarlov räcker inte till för den reparationen.

– Inga delar av bygganden är i användningsförbud och lokalerna har konstaterats vara sunda och trygga. Nu vill vi ännu lokalisera och reparera även alla små ställen som kan påverka inomhusluftens kvalitet, säger projektchef Pekka Koskimies.

Förskoleoro

Från hösten får alla tre Parkdaghemmets förskolegrupper enhetliga lokaler i Keskuskoulus översta våning.

– Vi har inom bildningssektorn tänkt på en effektiv användning av lokaler och möjligheten att ordna förskoleundervisning i skolan, säger direktören för småbarnspedagogik Leila Nyberg. Nu får förskolan rymliga och ljusa lokaler där grupperna kan samarbeta smidigt.

Flytten har ändå väckt oro eftersom det är just på översta våningen som problemen med inomhusluften började.

– Flytten har naturligtvis väckt mycket oro och har diskuterats mycket, säger Parkdaghemmets föreståndare Heli Koski. Vi har fått bra information om reparationerna och personalen har positiv inställning inför flytten – lokalerna är alldeles utmärkta för verksamheten.