Keskimäki blev informatör på MV-Lehti

INFORMATÖR. Tiina Keskimäki, här på tingsrätten i samband med rättegången med Lovisa stad, blir informatör på MV-Lehti. Bild: Max Nyberg

Lovisas tidigare näringslivsansvariga är numera publikationens informatör och representant för chefredaktör Ilja Janitskin. Det nya jobbet kan kosta Tiina Keskimäki platsen i Samlingspartiets lokalstyrelse i Dickursby.

Tiina Keskimäki, som förlorade en lång rättskamp mot Lovisa stad efter att hon blev avskedad 2011, har fått jobbet som informatör för MV-Lehti. Hon ska också fungera som chefredaktör Ilja Janitskins representant. Enligt Iltalehti har hon beskrivit jobbet som ett "drömjobb" på sin Facebooksida.

Det är MV-Lehti som gått ut med saken, och flera medier har plockat upp nyheten sedan dess. Publikationen har ofta utpekats som rasistisk och lögnaktig, medan chefredaktör Ilja Janitskin misstänks för en rad brott. Han utreds nu för bland annat hets mot folkgrupp, olaga hot, grov ärekränkning och penninginsamlingsbrott. Han ska veterligen ha lett MV-Lehti från Spanien, där han också greps för en knapp månad sedan.

Keskimäki är samlingspartist i Vanda och medlem av partiets lokalstyrelse i Dickursby, men hennes plats inom partiet har blivit ifrågasatt sedan nyheten om hennes nya jobb kom ut. Själv har hon ändå aktiverat sig i rörelsen Reformi som siktar på att få representation i riksdagen 2019. Bland partikollegorna finns bland andra James Hirvisaari som också dömts för hets mot folkgrupp.

Samlingspartiets lokalstyrelse i Dickursby höll på måndagen ett krismöte för att överlägga om Keskimäkis framtid i styrelsen. Krismötet beslöt enhälligt att sammankalla till ett extrainsatt möte den andra december för att besluta om att avsätta Keskimäki från styrelsen. Som skäl till beslutet uppger Vantaan Sanomat brist på förtoende.