Kerkovattnet ska kokas, uppmanar staden

KOKA. Koka Kerkovattnet i fem minuter, uppmanar staden. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå stad uppmanar på torsdagseftermiddagen Kerkoborna att koka dricksvattnet och vattnet till matlagning i fem minuter.

En underhållsklorering av vattennätet inleddes förra fredagen och kloreringen fortsätter tillsvidare. Förra veckans måndag kom de första rapporterna om att allt inte stod rätt till med vattnet i Kerko, något som ÖN rapporterade om. Nu luktar vattnet klor, men kan användas normalt för att tvätta sig, meddelar staden. Varmvattenberedarna på området har chockklorerats och rengjorts och kan användas normalt. Borgå vatten börjar nu byta ut duschslangar och –spridare.

Från alla fastigheter har tagits minst ett vattenprov efter chockkloreringen. De prover som hittills blivit färdiga har uppfyllt kvalitetskraven på hushållsvatten. Man har inte konstaterat sjukdomsframkallande virus eller kampylobakterier i vattnet. Man har ändå hittat svaga spår av avföring. Därför fortsätter nu underhållskloreringen. Miljöhälsovården meddelar att kloreringen inte kan avslutas förrän man fått flera provsvar som uppfyller kvalitetskraven.

Fyra personer har meddelat om magsymptom till hälsocentralen. Av tre har man fått prov för undersökning. Två prover har blivit färdiga, och i dessa har man inte konstaterat sjukdomsframkallande bakterier. Om man känner symptom, ska man ta kontakt med den egna hälsovårdscentralen, uppmanar staden.

Staden ger mer information nästa vecka.

Mer läsning